Tiia Külvi näitus “Siseaegade pildid“ Raegaleriis

2 minutit

Kuressaare Raegaleriis avab maalinäituse graafik ja maalikunstnik Tiia Külv. Kunstniku osalusega avamissündmus toimub kolmapäeval, 23. oktoobril algusega kell 17.00.

Eelmisest näitusest Raegaleriis, mis toimus koos Peeter Mudistiga 1995. aasta augustis, on tänaseks möödunud hulk aastaid. Päris esimene näitus Saaremaal oli 1980ndatel Hansa Kunstisalongis.
Seekordne näitus Raegaleriis “Siseaegade pildid“ on valiknäitus Tiia Külvi õlimaalidest 1994- 2019.

Tiia Külvi seovad Saaremaaga mälestused lapsepõlvesuvedest, mis alates 15. eluaastast möödusid saarel. Tiia koos pere ning mõningate sõpradega osales väljakaevamistel Asvas, mida juhtis Vello Lõugas. Seejärel leidsid vanemad suvituskoha Vaiki talus Saarekülas, mille omanikeks olid tookord perekond Saared. “Imeilus koht oli. Päike ja rahu, räimed ja suitsuangeriad… Kuke jõgi, mille ümbruses võisin seigelda kinnisilmi…” meenutab Tiia.

Tiia Külv on sündinud ja kasvanud Tallinnas (1950). Kunstnike järeltulijana (ema- Ella Külv, nahakunstnik, Isa – Udo Külv, maalija ja tarbegraafik) oli tema eelistus isa keskkond maalijana, eriti suviti maal ja vabas õhus. “Mind tõmbas loominguliselt isa poole, ema imetlesin ja austasin, kuid ei tundnud tarbekunsti vastu suuremat kirge. Meeldis lõputult joonistada, eriti isa töölaua all – muidugi väikelapsena…”, jutustab Tiia Külv oma kujunemisest.
Unistamata otseselt kunstniku elukutsest, mis näis iseenesestmõistetav, oli Tiia soov saada arstiks või õpetajaks. Peale ERKI lõpetamist kujutava kunsti ja graafika erialal töötas ta pikalt pea 20. aastat TPedI kunstiosakonnas üldkompositsiooni õppejõuna, mis päädis sellenimelise õppetooli loomisega, mille juhatajaks ta määratati. Lahkudes TPÜ-st 1998. aastal, täiendas end psühholoogiaõpinguis suunaga kunstiteraapiale. Lõpetas ka magistratuuri EELK Usuteaduste Instituudis kristliku kultuuriajaloo erialal (MA). Tiia peab religioonifilosoofiat ja -ainest siduvaks lüliks kunsti ja teraapiate (psühholoogia) vahel, millest ühte ei saa teisega segi ajada. Ta on töötanud kunstipedagoogina erakoolis kui ka kolmandas sektoris; praktiseerinud kunstiteraapiat nii institutsioonilises keskkonnas kui ka enda poolt rajatud stuudiotes.

Siiski jäi peale kunst. Tiia Külv on saanud kunstnikuna töötada etapiti. Alustanud graafikuna on ta jõudnud õlimaalini. Kuulub nii Eesti Kunstnike Liitu, Vabagraafikute Ühendusse ja Maalikunstnike Liidu koosseisu.
Periooditi on olnud palju näitusi nii kodumaal kui ka mujal. Viimane suurem isikväljapanek oli Tallinna Rahvusraamatukogus (2014), mis oli koostatud piltidest reisidelt saadud emotsioonide põhjal.

Näitus jääb avatuks kuni 23. novembrini.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp