Postimehe lavastamine alamkolka linnas

3 minutit

Rahvateater-raamatuklubi nimega Eesti Kirjanike Liit oli sedapuhku teinud julge repertuaarivaliku, võttes etendada valitud palu sama päeva (reede, 16. aprilli) Postimehest. Kuigi mõned kangelaste aariad olid kenasti ära trükitud, jäi küllalt ruumi ka ridade vahelt lugemiseks ? isegi improks, mille puhul võis siiski kindel olla, et see ei suuda väärata kavandatud stsenaariumi.

Jan Kaus säras hamletliku kangelase osas. Tema esinemine oli märksa enesekindlam kui Tartus toimunud peaproovil. Nagu uuel juhil kombeks, ei lubanud ta midagi konkreetset, kuid tegi seda kütkestavalt ja kaasakiskuvalt. Dramaatilises kõrgstiilis taandumist markeerivale patriarhile Sirkelile ja veidi rabedaks jäänud heerold Veidemannile suunatud etteheited kroonprintsi nooruse ja ülehaibituse osas jäid harvadeks, liidu uus juht sai üsna üksmeelse toetuse.

Kuid see oli alles esimene vaatus! Mõistagi osutus põnevamaks teine, milles mängiti lahti eelmisest kõlama jäänud kontrapunkt: äkiline põlvkonnavahetus liidu eesotsas vs. mitmete keskealiste ja eakamate kohalviibijate mure oma eakaaslaste kõrvalejäämise pärast. Kuidas seda muret leevendada? Kuidas tagada järjepidevus ja senise kursi rahulik jätkumine?

Vihjest, et senine, valdavalt just nende põlvkondade esindajatest koosnev juhatus on oma tööd hästi teinud, ei pruukinud ju piisata. Kui paljud kohalviibinud siis üldse teadsid, kes sinna kuulusid? Kandidaatide tõstatamisel otse välja öeldud nimed kippusid mattuma kõigesse muusse, mida tublid kolleegid pidasid vajalikuks antud punkti raames hingelt ära öelda.

Õnneks võimaldab MTÜde seadus ka volituste alusel hääletamist. Ning kui mõni, kel vaid ühe kolleegi volitus kaasas, üritas ka teda usaldanule helistada ja tolle eelistusi täpsustada, siis suurema hulga usaldusvaut?ereid väärinud ülikuil polnud küllap säärasteks pisiasjadeks mahti. Nad võisid täie kindlusega juhinduda uskumusest, et teavad liidu vajadusi ja esindavad liikmete tahet õiglaselt. Et selle tahte hulka kuulub ka valitute eranditu tallinlus, on vististi seletatav operatiivsusega ? nagu põhjendati ka juhatuse liikmete arvu vähendamist. Tuleb ju teha palju kiireid ja pakilisi otsuseid, mis kõneleksid liikmete eest parimas avatuse ja inimkesksuse vaimus.

Nii et lootkem, et lõpp oli õnnelik. Ja uue loo algus, nagu ikka. Uus esimees siiski rõhutas, et peale juhatuse ootab ta tuge ja ettepanekuid ka kõigilt liidu lihtliikmetelt ? seda peab ta saama. Väga liikmesõbralik ettepanek: las järgmise juhatuse valibki volituste alusel ainult juhatus ise ja liikmed saavad samal ajal nautida üksteise seltskonda, Tallinna poode ja ilusat ilma.

Ja parima osatäitja preemia? Loomulikult Kivisildnik õuenarri osas ? tabas suurepäraselt ära etenduse allteksti ja tõi selle elegantselt esile. Sain minagi eksemplari ta osaraamatust ?Poeem Putinile?. Kannan seda edaspidi koos EKLi liikmepiletiga.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp