Kommentaar – Pehmed ja karvased tulevad tänavatele

2 minutit

Aprilli viimasel nädalavahetusel sai Peterburis näha veidrat pilti. Neeva kaldapealsele olid kogunenud (võib küll arvata, et nukunäitlejate abiga) Peterburi Suure Nukuteatri nukud, kes avaldasid toetus teatridirektor Aleksandr Kalininile. Helesinises täpilises kleidis ja rulluiskudega nukklehm oli saabunud demonstratsioonile plakatitega „Meie direktor ei ole Carabas!“ ja „Laske Kalinin koju!“. Teiste nukkude plakateilt võis lugeda: „Vabadus Kalininile!“, „Andke meie direktor tagasi!“ jms. Meediaajastule kohaselt oli sellest ettevõtmisest rohkem kasu fotosessioonina, sest kui Neeva ääres nägid neid plakateid sajad või paremal juhul tuhanded inimesed, siis internetis levivad fotod on jõudnud kümnete või isegi sadade tuhandeteni.

19. aprillil otsustas Peterburi Dzeržinski rajooni kohus, et Suure Nukuteatri direktor Aleksandr Kali­nin võetakse eeluurimise ajaks vahi alla, ning seejärel saadeti ta Krestõ vanglasse. Otsus langes vaatamata, et 62aastane kehva tervisega Kali­nin põeb südame isheemiatõbe ega pruugi vangla karmides oludes vastu pidada. Suure Nukuteatri peanäitejuht Ruslan Kudašov on ähvardanud ametist tagasi astuda, kui Kalininit ei lubata eeluurimise ajaks vanglast koduaresti, protestinud on ka paljud teatritegelased ja nüüd siis nukudki. Kalininit kahtlustatakse eriti suures ulatuses pistise võtmises, mis olevat seotud ühe lavastuse dekoratsioonide jms soetamisega. Raske öelda, kas kahtlustusel on tõepõhi all või on tegemist poliitilistel põhjustel algatatud kriminaalasjaga, nagu see juhtus Moskva Gogoli keskuse juhi Kirill Serebrennikoviga.

Ehkki kaabude erakond sisendab endale, et teatri NO99 lõpetamisotsus tuli tänu neile, on Eesti teatri­direktorite ja peanäitejuhtide elu selle kõige kõrval morsipidu ning nende kaitseks nukkude meeleavaldusi esialgu tarvis ei lähe. Siiski võiksid nukud poliitilises elus kaasa lüüa. Igati sobilik, kui pehmed ja karvased (aga ka kõvad ja karvatud) tõuseksid elusloomade kaitseks barrikaadidele ja aitaksid loomakaitseorganisatsioonil Nähtamatud Loomad tuua uuesti riigikogu päevakorda karusloomafarmide keelustamise seaduseelnõu. Kui poliitikuil puudub poliitiline tahe, siis tuleb neid nende poliitilisest tahtejõuetuses aidata.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp