Pianistide järelkasv on optimismi sisendav

3 minutit

18. ja 19. XI kohtusid G. Otsa nimelises muusikakoolis taas Tallinna muusikakeskkooli, Tartu Elleri kooli ja Otsa kooli keskastme noored pianistid.

Žürii esimees Lilian Semper: “Keskaste on klaveriõpetuses eriti tähtis aeg. Tundub, et Eestis on klaverimäng ikka veel heal tasemel ja selle taseme tagavad lastemuusikakoolid ning raamõppekavad, mis loovad muusikaõpetusele laiapõhjalise aluse.

Konkursist osavõtt oli väga rohke, mistõttu sai keskastme pianistidest väga hea ülevaate. Õpilaste kavad olid huvitavad ja mitmekülgsed. Kolmandas vanusegrupis mängiti Schumanni ja Hindemithi, absoluutseid vastandeid. On peaaegu kindel, et kui keegi mängib väga hästi Schumanni, siis on Hindemith talle võõram. Nii oli ka selle vanusegrupi kahe võitja Karmi ja Volkovaga. Sealjuures jätkus aga mõlemal arusaamist ka teise pooluse jaoks.

Esimeses ja viimases vanusegrupis olid kavas etüüdid. Noorimad alustasid instruktiivsete etüüdide – Clementiga. Mõned mängijad olid siin eriti tublid, näiteks Randvere hästi kõlava ja selge mänguga, Ehrenberg erksate sõrmedega. Noorim rühm mängis ka eesti muusikat, kus oli toredaid loomingulisi saavutusi. Matvejevskaja pani kuulama Gabrali paladega, Teppo Steineriga. Ka teine Steineri pala Rokaševitši esituses väärib märkimist, samuti Ester Mäe “Vana kannel” Tartu õpilastelt Karjalt ja Visnapuult, Florea Eespere ning veel paljude teiste esitused.

Teises vanuserühmas sai žürii norimisobjektiks Mozart. Mozarti teeb õpilastele raskeks ajaline kaugus ja nõudlikkus stiilis. Mozarti puhul pole kuigi hea ei raskepärane ega kergelt “vidistav” mehhaaniline mäng, samuti ka ülepakutult emotsionaalne esitus. Ei kipu välja tulema ka kaunistused, mis muutuvad sageli omaenda vastandiks, teinekord võeti ka liiga palju pedaali. Kõike seda arvestades tuleb suured plusspunktid anda selle grupi võitjale Ilvesele, kes mängis Mozartit nauditavalt. Teise nõudena kavas olnud meie ajale lähedasem prantsuse XX sajandi muusika inspireeris õpilasi rohkem ja pakkus palju eredaid hetki. Ilusasti kõlasid Sorokovskaja Poulenci palad.

Lõpukursus paistab olevat tugev. Oli eredaid isiksusi nagu Rämmal oma läbinisti XX sajandi muusika esitusega või Matkur, kes väga kenasti tunnetas Chopini. Vaikma mängis veenvalt Beethoveni Viiendat kontserti, Stojakova hästi Tüüri Sonaati. Komarova tuli toredasti toime Schumanni kontserdi I osaga, Kindel näitas potentsiaali jõulise interpretatsiooni suunas. Selle rühma esinejad olid juba jõudnud kontsertetüüdideni ja selgus, et kõige suurem pähkel on Chopini etüüdid. Palju paremini õnnestusid mõnedki uuemad etüüdid: Rämmali Stravinski, Kulikova Ligeti ja Matkuri Debussy. Üldmulje jäi igati optimismi sisendav.”

Žürii koosseisus Lilian Semper, Siim Poll, Jana Peäske ja Andres Mutso premeeris järgmisi õpilasi:

I kursus, IX klass – I koht Jelena Matvejevskaja (TMKK, õp Pakri), II-III koht Johan Randvere (TMKK, Jürisson), Jakob Teppo (TMKK, Saviauk, Martin); diplomid Anna Ehrenberg, Mathei Florea, Kristiina Rokaševitš, Kirke Karja, Kairi Kaldoja, Mari Visnapuu, Darja Sedler;

II kursus, X klass – I koht Liidia Ilves (TMKK, õp Roots), III koht Valeria Sorokovskaja (Otsa kool, Sisa); diplomid Sandra Meindok, Anni Poska, Aleksandra Kamenskaja, Maila Laidna, Jevgenia Motšalova, Pille Piir, Olesja Voronjuk;

III kursus, XI klass – I-II koht Märten Karm (Elleri kool, õp Taniloo), Inessa Volkova (TMKK, Mikalai);

IV kursus, XII klass – I koht Rain Rämmal (Otsa kool, õp Orgse), Valeria Stojakova (Otsa kool, Orgse), II koht Kersti Matkur (Otsa kool, Sisa) ja Laura Vaikma (TMKK, A. Nahkur, T. Nahkur), III koht Maarja Kindel (TMKK, Mikalai) ja Maria Komarova (Otsa kool, Remmel); diplomid Anna Igoševa, Olga Kulikova, Jelena Bessonova, Kristi Kapten, Sille Voznessenski.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp