Rein Raamat avab oma viienda maalinäituse

1 minut

7. mail kell 17 avatakse Eduard Vilde muuseumi Kastellaanimaja galeriis Rein Raamatu isikunäitus „Nostalgilised mälupildid“. Näitamisele tulevad meisterliku portreteerija lille- ja portreemaalid.

Vanameister Rein Raamat (s. 1931) on laialt tuntud filmikunstnik-lavastaja, joonisfilmide autor, dokumentaalsete portreefilmide looja kultuuriinimestest. Tema tööde nimekirja kuuluvad nt „Viimne reliikvia“, „Mäeküla piimamees“, „Põrgupõhja uut vanapagan“, „Põrgu“, „Suur tõll“ jpt.

Viimasel ajal on kunstnik jätnud kõrvale „liikuvad pildid“ ja pühendunud peamiselt lillede ja portreede maalimisele. Lillemaal pole kaugeltki ainult naiskunstnike pärusmaa, kujutlegem meie kunstiajaloost kasvõi Võerahansu pojenge, Mägi või Raua sireleid, Tederi või Vardi kirjusid kimpe. Ka Rein Raamatut on köitnud loodus ja kaunid õied: lillavahused sirelikobarad, lopsakad pojengid, mida ta meelsasti korduvalt on kujutanud. Tema maalitud kimpudes pole närtsinud lehti ega sitikaid, iga kroonleht uhkeldab täiuses nagu aedniku unistus.

Raamatut iseloomustab hea portreteerimisvaist, kus inimene avaldub heatahtliku ent terava pilgu läbi, imetlust väärib kunstniku nii erakordne mitmekülgsus ja renessanslikud oskused.

Väärib märkimist, et Rein Raamatu kaks portreemaali 1960ndatest kuuluvad Eesti Kunstmuuseumi kogusse.

Näitus „Nostalgilised mälupildid“ jääb avatuks 1. juunini 2019.

www.kirjanduskeskus.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp