Näituse “Metsade maa Rootsi – uus puitarhitektuur”

2 minutit

Näituse “Metsade maa Rootsi – uus puitarhitektuur” avamine kolmapäeval, 17. aprillil kl 17
Suvemaja Nannbergas. General Architecture, 2010. Foto Åke E:son Lindman

Metsade maa Rootsi – uus puitarhitektuur
Eesti Arhitektuurimuuseum
18.04.2019–09.06.2019

Puit on olnud Rootsis ajalooliselt oluline ehitusmaterjal – väike punane maamaja on loomulik osa Rootsi rahvuspärandist. Eesti Arhitektuurimuuseumi ja Rootsi Suursaatkonna poolt korraldatud näitus esitab valiku viimase kümnendi Rootsi puitarhitektuuri parimatest näidetest alates pisikesest suvilast ja elamutest kuni suurte avalike hooneteni, mis on projekteeritud tuntud arhitektuuribüroode poolt nagu Wingårdhs, Tham & Videgård, White Arkitekter, General Architecture jt.

150 aastat oli Rootsis tuleohu tõttu keelatud ehitada kõrgeid puithooneid. Samuti marginaliseerus puitehituse tähtsus 20. sajandi jooksul seoses uute ehitusmaterjalide ja -meetodite tulekuga. Kui seadusandlus 1990. aastate alguses muutus, siis toimus plahvatus puitmajade püstitamises. Praegu ehitatakse Rootsis 10–15% uutest kortermajadest puidust ja see number on kasvamas.

Ökoloogilisest vaatepunktist on see muidugi mõistlik kuna puit on nii taastuv kui ka taaskasutatav materjal. Samuti on puitehitiste projekteerimine väljakutse arhitektidele kuna puit kui materjal ei seostu enam vanamooduse ja piiratud võimalustega, vaid innovatsiooni ja säästlikkusega. Vernakulaarset arhitektuuri täiendavad tehnoloogilised uuendused ja ka mitmed kohalikud omavalitsused eelistavad avalikke hooneid püstitada just puidust nagu Skellefteå linn Põhja-Rootsis, kus 2021. aastal avatakse arhitektuuribüroo White Arkitekter projekteeritud kultuurikeskuse ja 19-korruselise hotelli kompleks – kõik puha puidust! Näitus esitabki valitud projektide näol läbilõike Rootsi uuema puitarhitektuuri mitmekesisest maailmast.

Lisaks originaalmakettidele arhitektuuribüroodest lisab näitusele mahlakust intervjuufilm, mille käigus arhitektid-disainerid selgitavad lähemalt nii näitusel eksponeeritud kui ka teisi projekte. Film on inglise keeles. Näituse kataloogi on võimalik osta muuseumi raamatupoest ja lisainfot paljude teiste uuemate Rootsi puitarhitektuuri projektide kohta on võimalik saada ka näituse kodulehelt: https://woodlandsweden.se/

22. mail kell 18 toimub arhitektuurimuuseumis puitarhitektuuri-teemaline miniseminar Rootsi ja Eesti arhitektide osavõtul. Lisainfo peatselt!

Korraldajad: Mait Väljas ja Koit Randmäe (Eesti Arhitektuurimuuseum), Tove Dumon Wallsten (Sveriges Arkitekter), Jenny Bergström (Rootsi Instituut), Liina Kümnik (Rootsi Suursaatkond Tallinnas)
Graafiline disain: Martin Liljesand ja Mikael Sundblad (Spektra Design)
Tallinna näituse teostus: Aleksandr Zverev ja Aasoja Projekt, Grano, Ago ja Ian-Simon Märjama
Eestikeelne tõlge: Epp Velbri
Tänusõnad: Pille Lausmäe, Dekoor Stuudio, Zanat, Melvin Herbschleb/Good4living

Näitust toetab Rootsi Instituut.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp