Voronja kuuenda hooaja kunstnikud on selgunud

2 minutit
Timo Toots (vasakul) ja Taavi Suisalu Peipsiveerel.

Voronja galerii kuuenda suvehooaja kuraatorid, Riias resideeruvad kunstiteadlased Valts Miķelsons ja Indrek Grigor toovad näitusega „Wanderlust” galeriisse esindusliku valiku kunstnikke Eestist, Lätist ja Leedust.

Näitus „Wanderlust“ lähtub seisukohast, et infoajastu ei ole pelk futuristlik sõnakõlks. Arheoloogid on varasemaid pöördelisi sündmusi inimkonna ajaloos kirjeldanud just muutuste kaudu materiaalse kultuuri arengus: kiviaeg, pronksiaeg, rauaaeg. „Sarnase mudeli alusel räägime me täna infoajastust,“ avab kuraator Indrek Grigor näituse tagamaid ja lisab: „Kuigi info tundub kivi või rauaga võrreldes immateriaalne, ei tähenda see mitte vastuolu, vaid väljakutset meie senisele arusaamale materiaalsusest, mida näitusele koondatud teosed erineval viisil ilmsiks üritavad teha.“

Eestit esindavad näitusel üks süsteemsemalt tehnoloogiat ja selle sotsiaalset tähendust kunstiliselt käsitlenud autoreid Taavi Suisalu ja ERMi püsiekspositsiooni ning ID-kaardi lugeja võimalused loogilise lõpuni viinud installatsiooniga „Memopol” üldrahvalikult tuntuks saanud Timo Toots.

Krišs Salmanis on Läti kunstivälja üks mängulisemaid autoreid. Liikudes sujuvalt erinevate digitaalsete meediumide vahel, on ta pagasis ka hulk installatsioone, muuhulgas 55. Veneetsia Biennaali Läti paviljon „North by Northeast” (koos Kaspars Podnieksiga). Salmanise rahvuskaaslane Zane Zelmene on Läti meediakunsti hälli ja -kehastuse RIXC keskusega seotud kunstnik.

Leedu kunstnikest osalevad klassiku staatuses skulptor Zilvinas Landzbergas ja sugugi mitte tagasihoidlikuma renomeega Dainius Liškevičius, kes kehastavad Leedu kunstimaailma kaardile kinnitanud, fluxusele omast absurdset ja iroonilist, ent samas ka metafüüsilist suhet asjadesse.

Näitus „Wanderlust“ avatakse 16. juunil kell 14 ning seda saab Peipsiveerel asuvas galeriis näha kuni augusti lõpuni, kolmapäevast pühapäevani kell 12-18.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp