Muusikamaailm:“Wien Modern 2005”

5 minutit

Ooper Norra vabaduse tähtpäevaks

Norra Ooper (Den Norske Opera) Oslos tellis Norramaa Rootsi võimu alt vabanemise 100. aastapäeva puhuks uusooperi “Aurora”, mille autor on Trygve Madsen. Nimiosas Ingebjörg Kosmo, tuli ooper esiettekandele Norra-Rootsi piiri ääres Haldenis, Fredriksteni kindluses Ingar Bergby dirigeerimisel. Orkestris mängisid nii norra kui rootsi muusikud.

Oslo ootab uut ooperimaja ja seni on võtnud Bergeni festival endale n-ö ooperialased esindusülesanded ning sõlminud Läti Rahvusooperiga lepingu Wagneri “Nibelungi sõrmuse” toomiseks Bergenisse aastail 2006 – 2009. “Reini kuld” ongi festivali 2006. a suursündmusi, alustades 31. mail (enne aprillis ka juba Riias). Lavastused teeb norralane Stefan Herheim, dirigeerib Andris Nelsons. See on alles teistkordne tetraloogia kogulavastus Norras.

Aasta hinnatumad Saksa ooperis

Aasta ooperiteater 2005 saksa keelealal on Hamburgi Riigiooper, kus viimased kaheksa aastat olnud peadirigendiks Ingo Metzmacher. Aasta laulja on tenor Rolando Villazón (sh tänavu ka Salzburgis “La traviata” Alfredo koos Anna Netrebkoga), aasta esietendus uusooperist on Hans-Joachim Hespose “iOPAL” Hannoveris, taasavastus J. Offenbachi romantiline ooper “Les Fées du Rhin” (1864), enne avastusena kontsertkorras Montpellier’s, esmakordselt laval aasta algul Ljubljanas ja nüüd Saksamaal Trieris.

 

Cecilia Bartoli maailmaturnee

Tavamõõtu kontsertide kõrvale on itaalia tippmetsosopran Cecilia Bartoli kavandanud nüüd kontserditurnee paljudele maadele oma uue CD (A. Caldara, Händel, A. Scarlatti) esitlemiseks, koos kammerorkestriga Les Musiciens Louvre Marc Minkowski juhatusel. Plaadifirma on Decca-Universal, möödas on esimene suurseeria USA kuulsamates saalides, alustades Los Angelese Walt Disney Hallist ning lõpetades Washingtoni Kennedy Centeri kontserdisaaliga. Plaaditurnee kestab veebruarini 2006.

 

Anne-Sophie Mutter Mozarti aastaks

Pärast oma debüüti 27 aastat tagasi polnud nimekas saksa viiuldaja enam Mozarti viiulikontserte plaadistanud, äsja on ta neid Mozarti aasta puhuks salvestanud kõik viis, lisaks “Sinfonia concertante” koos vioolamängija Juri Bašmetiga. Mutteri auahnes plaanis on 2006. a plaadistada veel 16 Mozarti viiulisonaati (koos kauaaegse klaveripartneri Lambert Orkisega) ning neli klaveritriot ansamblis Andre Previni (klaver) ja Daniel Müller-Schottiga (tšello). Kõike saab publik ka avalikus ettekandes kuulda, kogu sonaatide tsükkel on juba esitatud nii Londonis kui Madridis. Just novembris on suursündmusteks Anne-Sophie Mutteri ja Salzburg Camerata viiulikontsertide ühisettekanded, alustades Zürichi Tonhallest 14. XI ja lõpetades Brüsseli Théâtre de la Monnaiega 29. XI, vahepeal Genf, Basel (täna), Stuttgart, Mannheim, Essen, Amsterdam.

 

Uusi dirigendilepinguid

Nüüdseks kolm aastat USA Big Five’i hulka kuuluva Clevelandi SO peadirigent austerlane Franz Welser-Möst, kes olnud kõikjal mujal kaalukates ametites peale oma sünnimaa, on käesolevast hooajast ka Zürichi Ooperi muusikadirektor aastani 2011. Äsja Clevelandi orkestriga taas New Yorgis, arvab kriitik Bernard Holland, et “vaevalt suudab ükski Euroopagi orkester nii hästi Brahmsi mängida, kui seda teeb Welser-Möst Clevelandis.” Kaasas oli neil ka uusteos, Chen Yi “Neli aastaaega”. Nüüd on möödas ka Euroopa reis 11 kontserdiga, neist koguni viis toimus Viini Musikvereinis.

Viini Riigiooperi muusikadirektori (ühtlasi ka Viini Filharmoonikute peadirigendi) Seiji Ozawa leping pikenes samas aastani 2010.

Berliini Rundfunk-Sinfonieorchesteri nimekas peadirigent ja kunstiline juht Marek Janowski pikendas oma lepingut siin hooaja 2010/2011 lõpuni.

Liverpooli Kuningliku FO järgmiseks peadirigendiks (2006 – 2008) on kutsutud 29aastane Vassili Petrenko Peterburist, noorim orkestri 160aastases ajaloos, järglasena ameeriklasele Gerard Schwarzile, kes orkestri ees 2001 – 2006.

Meilegi vioolamängijana hästi tuttav Daniel Raiskin on edukas ka dirigendina ja saanud nüüd oma orkestri Saksamaal. See on Rheinische Staatsphilharmonie Koblenzis, kus ta juhatab ka Koblenzi Staatstheateri etendusi. Veel on ta Wrocławi FO ja Jekaterinburgi FO esimene külalisdirigent.

 

Preemiaid ja tunnustusi

Austraaliast pärit, 1946. aastast Inglismaal elavat dirigenti Charles Mackerrast tunnustati 80. sünnipäeva (eile) puhul esmakordse Queen’s Medal for Music’uga, mille otsustab nõukogu eesotsas kuninganna Master of Music’u, helilooja Peter Maxwell Daviesega.

NY Metropolitan Opera ajakiri Opera News kuulutas välja oma esmakordse aastapreemia laureaadid: dirigent James Conlon ning ooperitähed Régine Crespin, Susan Graham, Dolora Zajick, Plácido Domingo. Pidulik üleandmistseremoonia on ülehomme New Yorgi keskuse The Pierre ballisaalis Metropolitan Opera Guildi korraldusel, piletid 550 kuni 850 dollarit.

USA sopran Frederica von Stade on tänavuse Emmy auhinna laureaate Los Angeleses.

Bariton Dietrich Fischer-Dieskau on saanud Baieri Riigiooperi Meistersinger Medaille, mida annab välja ühendus Freunde des Nationaltheater. Varasemad laureaadid on Hans Hotter ja Inge Borkh.

Maa kõrgeima autasu kunsti ja teaduse alal, Venemaa riikliku preemia vääris 33aastane sopran Anna Netrebko, autasu andis Moskva Kremlis üle president isiklikult.

USAs New Hampshire’is, Peterborough’ lähistel tegutsevas MacDowell Colonys anti helilooja Steve Reichile helilooja Edward MacDowelli nime kandev medal. Maestro austuseks kõnelesid heliloojad David Lang ja Richard Serra, esitati Reichi muusikat, sh löökpilligrupilt So Percussion.

Rootsi alaliselt asunud võluv iisraeli flötist Sharon Bezaly on oma firmale BIS salvestatud uue CD “Nordic Spells” eest saanud Gramophone’i Editor Choice’i, kõrged tunnustused veebiajakirjades MusicWeb International, Classics Today ja Klassik Heute. Tegemist on uute flöödikontsertidega, mis kirjutasid talle spetsiaalselt soomlane Kalevi Aho, rootslane Christian Lindberg ja islandlane Haukur Tomasson.

Alam-Saksimaa Praetoriuse muusikaauhinna on saanud dirigent Eiji Oue, kes olnud aastaid NDR Radiophilharmonie orkestri peadirigent Hannoveris, siinse KMK professor, samas praegu veel Osaka FO peadirigent. Eiji Oue tegi tänavu debüüdi ka Bayreuthi Wagneri festivalil.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp