ERMi loengusarjas kõneldakse Tiibeti kultuurist

2 minutit

Järgmisel teisipäeval, 4. detsembril kl 18 toimub Eesti Rahva Muuseumi loengusarja “Maailm ja rahvad” sügissemestri viimane loeng, kus Tartu Ülikooli külalisdoktorant Pema Choedon kõneleb Tiibeti kultuurist.

Tiibet toob silme ette mitmesuguseid kujutluspilte – mõned inimesed mõtlevad Shangri-Last kui kujuteldavast paradiisist, mis asub Tiibeti salajasel mäelagendikul ja on tarkade munkade valitsuse all. Skaala teises otsas on Tiibet kui turismi sihtpunkt, mida on reklaamitud kui värviküllast, üdini tehislikku kultuuri oma läbimõeldud koreograafiaga rahvatantsude, hobuste võiduajamiste ning ajalooliste heli- ja valgusetendustega.

Eelkõige on Tiibetit siiski seostatud dalai-laamaga, kes on tähtsaim institutsioon mitte ainult Tiibeti ja selle kultuuri, vaid ka budismi kui maailmareligiooni jaoks.

ERMis peetav loeng „Tiibeti kultuur“ kirjeldab kloostrite ja teiste budistlike institutsioonide unikaalset rolli nii kodumaal asuvate tiibetlaste kui ka eksiilikogukondade elus. Samuti vaatleb Choedon tiibetlaste elu materiaalseid aspekte, eriti nn eelmodernseid vorme – söök, riietumisstiil, kunst ja arhitektuur ehk kõik, mis eristab tiibetlasi naaberrahvastest.

Samuti kirjeldatakse viise, kuidas Tiibet on kohtunud modernse elu väljakutsetega ning kuidas tänapäeval püütakse leida oma kohta globaalses kontekstis. Erilist tähelepanu pööratakse loengul tiibeti kaasaegsele filmile, kirjandusele ja kunstile.

Loeng toimub ERMi Maailmafilmi saalis (Muuseumi tee 2, Tartu; A-sissepääs) ning on tasuta.

Loengu kaaskorraldaja sel sügissemestril on TÜ eesti ja võrdleva rahvaluule osakond.

Lisainfo: www.erm.ee/et/events/loengusari-maailm-ja-rahvad-tiibeti-kultuur

Üritus Facebookis: www.facebook.com/events/301590040692882

ERMi loengusari „Maailm ja rahvad“ tutvustab iga kahe nädala tagant teisipäeviti vaheldumisi soome-ugri rahvaste ja teisi maailma kultuure. Ettekandeid ja vestlusõhtuid erinevatel teemadel viivad läbi oma ala asjatundjad. Osalemine ERMi hõimuklubis ja loengutel on tasuta!

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp