„Ajasillad” jõuab esimest korda Eesti vaataja ette

2 minutit
Foto: kaader filmist
Uldis Brauns aktsioonis.

Pimedate Ööde filmifestivalil saab täna esimest korda Eestis näha filmi „Ajasillad” – dokumentaalesseed kolme Balti riigi tõsielufilmi uuest lainest ja selle väljapaistvamatest esindajatest.

Kristīne Briede ja Audrius Stonyse film on meditatiivne rännak läbi 1960ndatel Balti riikides tekkinud uue laine dokumentalistika poeetiliste filmimaailmade. Mängides pildi, metafooride ja tähendustega andis see põlvkond dokumentalistikale uue, hoopis vabama hingamise, mis erines kardinaalselt seniste nõukogude propagandast pakatavate ringvaadete kuivast ametlikkusest.

Film käsitleb lähemalt Herz Franki, Uldis Braunsi, Ivars Seleckise, Aivars Freimanise, Robertas Verba, Henrikas Šablevičiuse ja eestlastest Andres Söödi ja Mark Soosaare loomingut.

„Siin on õnnestunud luua hämmastavalt ajastutruu atmosfäär, mis edastab samasugust soojalt inimlikku ja lüürilist tunnetust nagu selle filmi kangelaste teosed möödunud sajandi 60ndatel ja 70ndatel,” ütles „Ajasildade” kaasprodutsent Riho Västrik.

Karlovy Vary filmifestivalil esilinastunud film on valminud Läti, Leedu ja Eesti kineastide koostöös. Äsja nimetati „Ajasillad” ka aasta parimaks Läti dokumentaalfilmiks.

„Ajasildu” saab näha täna kell 20.15 kinos Coca-Cola Plaza ja kohale on oodata ka Mark Soosaart ja Andres Sööti. Teine seanss on laupäeval kell 17 kinos Solaris. Film kuulub PÖFFi Balti võistlusprogrammi.

Treilerit vaata https://youtu.be/xWDKpd2afDg.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp