Kaire Nurk “KAHEVALENTNE” TÜ raamatukogus

3 minutit

Kaire Nurk “KAHEVALENTNE” – kutse näituse avamisele TÜ raamatukogus 8.11.2018 kell 17:00

8. novembril kell 17.00 avatakse Tartu Ülikooli raamatukogu teise korruse konverentsikeskuse alal Kaire Nurga maalinäitus „Kahevalentne“.

Näitus „Kahevalentne“ viib kokku Tartu Ülikoolis ja Eesti Kunstiakadeemias 2015-17 maalikunsti magistrantuuris valminud tööd (n-ö stuudiumiaruanne avalikkusele) ja sellele eelnenult, professionaalse kunstnikuna loodud teosed.

Magistrantuuri ajal keskendus kunstnik eksperimentidele, kreedoks oli maaliversioone mitte korrata, genereerida võimalikult erinevaid ja spontaanseid lahendusi, katsetada erinevaid tehnikaid, interpreteerida, fabuleerida, sünteesida, analüüsida. Iga järgmine töö oli tagasiminek 0-punkti, loomise algussituatsiooni, kreatsiooni elementi. Iga töö oli avastus, teadasaamine, uus kogemus.

Muidugi tekib küsimus väljendi ’EKSPERIMENT’ tähendusest antud kontekstis. Kas eksperiment on miski, mis on ainult – kõigest – katsetus, mis ei pruugi olla tulemuslik, on vaid vaheetapp – kunagiste tulevate tulemuste jaoks? Või on eksperiment just see, mis avab, avardab, annab uusi võimalusi, realiseerib – siin ja praegu, OLEVIKUS – endale topelt väljakutseid esitades – uudse lahenduse. Oluline on arvesse võtta, et eksperimendi puhul – vähemalt kunstis – ei kao varasemad oskused ja kogemused, pigem vastupidi, eelnevad teadvustatud kogemused just võimaldavad uusi lahendusi. Muidugi on sääraseks loomerežiimiks vajalikud „kahekordne kontsentratsioon“ ja „rikastatud keskkond“. Ja suur annus loomulikku uudishimu.

Magistristuudiumile eelnenud varasem loomeperiood on kokku võetav ühisnimetaja – monokroomia – alla. Monokroomia kood maalikunstis on ühelt poolt üldisemalt seotud abstraktsionismi kui kunstisisese uuendusliku eneserefleksiivse analüüsivormiga XX sajandist. Teisalt on tugevalt kohal sotsiaalne ja psühhoanalüütiline marker. Kunstniku pildipüüdluseks on alati – TERVIK. Monokroomne maal on oma terviklikkuses – absoluut. Modernses kunstiajaloos heiskas monokroomia lipu Yves Klein. Kaire Nurga loomingulise alguse maaliseeriate puhul 1990ndaist tõmmati Yves Kleiniga seoseid. Siiski kaasab Nurga monokroomia enamasti mingi annuse teist – erinevat – elementi. Näitusevalikus on üks 100% monokroomne teos.

Näituse pealkiri – KAHEVALENTNE – viitab komplitseeritud seosele nende kahe osapoole vahel.

Kui kasutada paralleeli KEELEST, siis lause seob tervikuks alistus- ehk subordinatsiooniseos. Alistavat lause moodustajat nimetatakse põhjaks, alistuvat laiendiks. Kumb osapool antud näitusel on põhiline, ja kumb osutub laiendiks. Ilmselt oleneb see sellest, kummalt poolt / kumba pidi vaadata. Ülioluline on järgnevalt analüüsida, KUIDAS, mis mõttes on üks osapool põhjaks, ja kuidas ta tingib just sellise laiendi.

Termin ’kahevalentne’ MATEMAATILISES LOOGIKAS tähendab, et tegemist on vaid kahe erineva tõeväärtusega: tõene ja väär. Selle valemi valguses võiks näitusekoosluse „Kahevalentne“ analüüs muutuda ca dramaatiliseks. Vähemalt etenduslikuks. Sellest saab – väärtushinnang, maitseotsustus.

Näitusel on ka kaks programmilisema iseloomuga uut teost, millised v-b aitavad uuritavatele tunnetuslikele probleemidele vastuseid genereerida. Küsimused on üldisemad: maalikeele ja sõnumi genees ja omavahelised seosed? seda mõjutavad tegurid? spontaansete leidude matemaatiline seaduspära? Ehk leebemalt öeldes – loominguline kulg voolab üha suurema sünteesi suunas; sünteesid alluvad alati mingile reeglipärale, ja on teatud määrani – jälgitavad. Tagantjärele.

KUNST ON TEADUS.
Näitus jääb avatuks 27. detsembrini.
OLETE LAHKESTI OODATUD AVAMISELE & ARUTELULE!

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp