Tartu Ülikoolis tähistatakse Gustav Adolfi päeva ja Academia Gustaviana asutamispäeva

2 minutit
Foto Mari-Liis Pintson
Gustav II Adolfi monument Tartus.

Teisipäeval, 6. novembril peetakse Tartu Ülikoolis Rootsi kuninga, Tartu Ülikooli asutaja Gustav Adolfi päeva. Lisaks tähistatakse 386 aasta möödumist Academia Gustaviana loomisest. Toimuvad kontsert, seminar ja avalikud loengud.

Kell 12.30 algab auditooriumis Lossi 3–417 tähtpäevale pühendatud seminar „Rootsi keel kui vähemuskeel: soomerootslased ja eestirootslased“. Esinevad Eva Liina Asu-Garcia Tartu Ülikoolist ja Elis Henell Soome Rootsi Rahvaparteist. Vestlust juhib rootsi keele ja kirjanduse külalislektor Maria Engqvist.

Kell 15 on Jakobi 2–114 võimalik kuulata tuntud Rootsi ajaloolase, diplomaadi ja raamatute autori Gunnar Wetterbergi ettekannet Rootsi ühest suurimast riigimehest Axel Oxenstiernast ja tema sõprusest Gustav II Adolfiga. Juttu tuleb ka sellest, kuidas riigikantsler Oxenstiernast sai pärast kuninga surma Rootsi riigi tegelik valitseja, keda peetakse Rootsi riigiaparaadi rajajaks.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu Tartu esinduse juhataja Madis Kanarbiku sõnul on Gunnar Wetterberg oma valdkonna asjatundja, kes on kirjutanud põhjalikke uurimusi 17. sajandi Rootsi ühiskonnast ja ajaloost. „Peale selle on Wetterberg töötanud Rootsi välisteenistuses, Rahandusministeeriumis ja Rootsi Kohalike Omavalitsuste Liidus ning esindanud Rootsit diplomaadina ÜRO-s, OECD-s ja Euroopa Liidus,“ lisas Kanarbik.

Gunnar Wetterbergi loengule järgneb Tartu Ülikooli klassikalise filoloogia professori Janika Pälli ettekanne „Kreeka ime Rootsi suurvõimu ajastul“. Seminari juhatab TÜ skandinavistika professor Daniel Sävborg.
Kell 17.15 asetatakse lilled Johan Skytte monumendi ja Gustav II Adolfi mälestusmärgi juurde.

Kell 18 algab ülikooli aulas barokkmuusika kontsert „Gustav Adolfi aegse armastuse võlu ja valu“. Esinevad kontratenor Ka Bo Chan ja barokkansambel Corelli Consort ajastu pillidel: Mail Sildos barokkviiulil, Villu Vihermäe viola da gamba’l ning Robert Staak lautol. Tartu Ülikooli mõtteloo professor Pärtel Piirimäe räägib ülikooli asutamisest. Kontsert on tasuta.

Ürituse korraldavad Tartu Ülikool, Tartu Ülikooli skandinavistika osakond, Rootsi Suursaatkond Eestis, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis ja Soome Instituut.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp