Kaduviku riigil endine, kuid värske koht ja ruum!

2 minutit

Rakverre hakati teatrimaja ehitama tollase Rakvere rahvamaja ja hariduse seltsi esimehe Jakob Liiva initsiatiivil 1927. aastal, mil alustati korjandustega ning kuulutati välja projektide konkurss. Liiva inspireeris teatrimaja ehitamist algatama Rakvere näitlejate ringi tegevus. Ehitustööde alguseni J. Ostrati kavandite järgi jõuti kaks aastat hiljem ning 28. juulil 1929. aastal pandi paika nurgakivi. Aasta hiljem olid müürid püsti ja katuski peal, kuid siis katkesid ehitustööd seltsi võlgade tõttu üheksaks aastaks. Alles 1938. aastal võttis ehitustööde lõpetamise enda peale linnavalitsus. Selleks ajaks oli esialgne projekt vananenud ning uus telliti T. Mihkelsonilt. Teatrimaja avati pidulikult 1940. aasta 24. veebruaril.

Mitmes suurusjärgus ehitustöid on majas ikka korraldatud, kuid need olid pigem hädaabitööd, et elekter etenduste ajal ei katkeks ja vaatajaile lund kaela ei sajaks. 1980. aastatel olevat saanud teatrisaalis istudes tõepoolest lausa tähistaevast vaadata.

Eelmisel aastal moodustati sihtasutus Rakvere Teatrimaja, mille osanikeks on kultuuriministeerium ja Rakvere linn. Septembrist 2004 algasidki ulatuslikud renoveerimistööd arhitekt Raul Vaiksoo projekti järgi. Teatrimaja vajas terviklikku lahendust: algselt pargi poole ehitatud sissekäik oli valele poole, sest linn oli arenenud teises suunas; näitlejatel polnud korralikke garderoobe; kohvik oli publiku jaoks liiga väike, rääkimata tehniliste lahenduste puudulikkusest. Raul Vaiksoo lähtus oma projektis esialgsetest Ostrati kavanditest, milles art déco’likke jooni. Maja värvigamma on must-valge, millele lisavad aktsendi vaibad, mööbel, muud aksessuaarid ja eelkõige vaatajad.

Kui 1940. aastal avati maja aktusega ja esietenduseni jõuti alles teisel päeval, siis nüüd on kõik koos. Täna avatakse maja Rakvere teatri 66. hooaja esimese uuslavastusega, kontsertetendusega “Kaduviku riik”, kus näitlejad räägivad oma lugusid, mis seotud just Rakvere teatriga ja selle maja inimestega. “Kui inimeste pärisosaks on igavik (ja küllap on ka näitlejad inimkonna osa), siis etenduse, mängu saatus on kaduvik…” ütleb näitleja.

 

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp