Helsingi raamatumessil tähistatakse Eesti juubeliaastat

2 minutit

Eesti on väärikalt esindatud sel nädalavahetusel, 25.-28. oktoobrini toimuval Helsingi raamatumessil. Messi korraldatakse 18. korda ja sellest on kujunenud oodatud kultuurisündmus, kus esineb üle 1000 kirjaniku, teadlase, poliitiku, kultuuritegelase ja arvamusliidri, keda oodatakse kuulama umbes 80 000 inimest. Messi peakülaline on sel aastal USA, kuid ka Eesti 100. aastapäeva tähistatakse silmapaistva programmiga, milles kirjanduse kaudu käsitletakse nii Eesti kunsti, ajalugu, identiteeti kui ühiskonda.

1918. aasta on Eestile isesisvumise aasta, Soomele aga kodusõja alguse aasta. Sellest, mida, miks ja kuidas räägitakse aastast 1918 naabermaade ajalooraamatutes ja ilukirjanduses vestelevad ajaloolased Seppo Zetterberg ja Toomas Hiio ning kirjanik Sirpa Kähkönen. Sõnavabaduse olukorda Soome ja Eesti PENi 90aastase ajaloo jooksul analüüsivad kirjanikud Venla Hiidensalo, Maimu Berg, Kätlin Kaldmaa ja Sofi Oksanen.

Tuntud Soome kirjanikud vestlevad messil Eesti autoritega,. Joel Haahtela on laval koos Kai Aareleidiga, kelle haaravas perekonnaloos „Linnade põletamine“ (“Korttitalo”, kirjastus S&S, tlk. Outi Hytönen) põimuvad minevik ja olevik. Minevik ja tulevik on segunenud Paavo Matsini romaanis “Gogoli disko” (“Gogolin disko”, kirjastus Savukeidas, tlk. Sanna Immanen), mille tegevus toimub ajal, mil Tsaari-Venemaa on jälle Eesti vallutanud. Matsiniga vestleb messil Katja Kettu. Andrus Kivirähkiga koos on laval tema tõlkija, populaarne luuletaja Heli Laaksonen, kelle käe alt ilmus sel aastal soomekeelsena “Karneval ja kartulisalat (“Kun Musti muni mummon”, kirjastus WSOY).

Vestlustes käsitletakse nii eestlaseks, eestivenelaseks kui eestisoomlaseks olemist. “Kukeseene kuulamise kunsti” (“Kantarellin kuuntelun taito”, kirjastus Sammakko, tlk. Anniina Ljokkoi) autor Valdur Mikita esineb koos Ville Hytöneniga, kelle raamatus “Eesti on my mind” (kirjastus Sammakko) kirjeldatakse Eestit ja eestlasi viis aastat Tallinnas elanud eestisoomlasest kirjaniku pilgu läbi. Romaani “Peotäis põrmu” (“Kourallinen tomua”, kirjastus Aviador) autori Andrei Ivanoviga vestleb tema tõlkija Jukka Mallinen aktuaalsetest teemadest venekeelses kirjanduses, mida suunavad kiired muutused Eesti ühikonnas ja kultuuris.

Helsingis ja Ahvenamaal maalimas käinud Konrad Mägi elulugu (kirjastus Sperare, tlk. Jouko Vanhanen) on ühtlasi sissevaade 20. sajandi alguse Eesti kultuurilukku. Kunstiajaloolane Tuula Arkio vestleb raamatu autori Eero Epneri ja kirjastaja Enn Kunilaga kunstiajaloolaste ja metseenide rollist kunstnike elu ja töö tutvustamisel laiemale lugejaskonnale.

Lisaks programmile on Eestil Helsingi raamatumessil oma väljapanek boksis 6E68, kus on võimalik tutvuda Eestis ilmunud uuemate raamatutega.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp