Kumus etendub füüsilise teatri lavastus Internetist ja inimloomusest

2 minutit

8. novembril esietendub Kumu auditooriumis lavastust „Saun“, mis lahkab füüsilise teatri keeles Interneti ja inimloomuse suhet. Kaks aastat tagasi tekkis teatri Elektrooniline Jumal asutajal Sten Õitspuul ja lavastajal Barbara Lehtnal koostöös mõte teha lavastus Internetist ning digi(r)evolutsioonist.

Koos püütakse leida vastust küsimusele, miks meeldib inimestele enda elu virtuaalmaailmas jagada ja mis toimub inimese psüühikaga selles kontekstis. Lavastaja Barbara Lehtna sõnab: „Võib ju öelda, et Internet ei muuda mind, aga selge on see, et muudab.“ Publiku roll sellel etendusel on oluline, kuna kollektiivselt saab teha otsuseid ning mõjutada etendajaid laval. Saun seob endas koreograafiat, visuaalkunsti, helilisi katsetusi ja publiku kaasamist, kasutades selleks loodud spetsiaalset tarkvaralahendust. Saunas saab igaüks peegeldada enda intiimsete ning sotsiaalsete suhete muutumist digitaalses ühiskonnas.

Miks on lavastust teha praegu oluline, ütleb Lehtna, et: „Interneti pealetungi ja tehnoloogia teemasid on Eesti teatris minu arust vähe kombatud ning nende käsitlemine paelus kogu lavastuse meeskonda. Mind väga huvitab, kuidas see „love me tinder“ ja alaline ekraan näo ees mõjutavad mu aju, elu ja töötegemist.“

Lavastus on mõeldud eri generatsioonidele. Oodatud on nii noored, kes peavad digitaalses maailmas eksisteerimist täiesti enesestmõistetavaks, kui ka vanemad kultuurihuvilised, kes soovivad mõista, kuidas digi(r)evolutsioon meid isiklikult ja sotsiaalselt mõjutab. Vanusepiiranguks on 16 eluaastat, sest kasutatakse ettearvamatut ja anonüümset reaalajas ülekantavat sisu internetiavarustest. Alla 16aastane saab etendusele vaid koos oma vanemaga või lapsevanema saatekirjaga.

Lavastust väljatoov iduteater Elektrooniline Jumal soovib rikastada teatrit uute tehnoloogiast mõjutatud formaatidega ning esitada inimlikke küsimusi masinlikus võtmes. Kaasa palutakse võtta nutitelefoni ning see etenduse ajaks sisse lülitada. Mängivad Jim Ashilevi, Rene Köster, Kaido Torn ja Minna-Triin Kohv. Lavastuse kunstnik on Kaitlin Pirnpuu, helikunstnik Kenn-Eerik Kannike, valguskunstnik: Rommi Ruttas, videokunstnik Ragnar Markus, tarkvaralahenduste autorid Kert Ojasoo ja Kristin Erala.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp