Tiina Tammetalu „Armastusega Eestist. Identiteedimärke“

2 minutit
 Foto: Ulvi Kuldkepp
Maalikunstnik Tiina Tammetalu Eesti kunstiakadeemia vana maja maaliklassis 4. korrusel maalitundi andmas. Taamal modell.

From Estonia With Love. Signs of Identity

Viinistu Kunstimuuseumi Tünnigaleriis

  1. juuli – 30. juuli 2018

Viinistu Muuseumi Tünnigalerii esitab alates tänasest värsket ja rõõmsat kraami maalikunstnik Tiina Tammetalult. Kunstnik on Eesti Kunstnike Liidu toel taas suurte maaliformaatide juures, jätkates siin oma monumentaalset, head vaibi ja rohket värvirõõmu pakkuvat Eesti Laulupeo teemalist maaliseeriat.

Esitusele tulevad Tammetalu õlimaalid seeriast „Eesti. Laulupidu“ ja grupp monumentaalseid akrüülkrokiisid. Ekspositsioon on lavastatud Viinistu Muuseumi Tünnigaleriisse ruumi erilist ja kordumatut atmosfääri ja arhitektuuri arvestades. Tammetalu on oma suured laulupeomaalid – mis on mõeldud mõjuma kui eesti rahvakunstivaibad – selleks näituseks spetsiaalselt duubeldanud, et tuua ruumi võimsalt mõjuv sümmeetria, mis võimendab korduste etnilist rütmi ja loob mõjusa templimiljöö. Täpselt väljatimmitud misanstseen toob meie ette nö altarigrupina jõulise krokiigrupi „Mina, Suur-Eesti naisšovinist“, mida kunstnik lahkelt tutvustab kui omaenda autoportreed ja poliitilist manifesti.

Kui Eesti Laulupeost ja selle värvidest rääkides on Tammetalu tõepoolest tõsine, et mitte öelda – harras -, siis ennast kui naisšovinisti tutvustades jääb väike võimalus erinevaiks tõlgendusteks.

Kindlasti aga on Tammetalul tõsi taga Suur-Eesti mõistega, millest omal ajal olla mõelnud Jaan Tõnisson, ja millest sisuliselt, Tammetalu arvates, räägib oma teostes näiteks ka Valdur Mikita. Mõistet on uuesti lansseerinud keeleteadlane Martin Ehala.

Nii või teisiti, võime kindlad olla, et eestlase püha rõõmupeo värve ja märke jäädvustades saab siin Tammetalu poolt maalikunsti keelde tõlgitud nii mõndagi pahklikku ja ürgset, mis kaasaja klantsivast koorest ikka jälle läbi tungib.

Päris kindlasti on meie ees aga ka üks versioon kaasaegse eesti naise minapildist. Üks definitsioonidest tänase moodsa Eesti naise  enesetunnetamisele vana hea professionaalse maalikunsti keele ja vahenditega.

Kunstnikust:

Tiina Tammetalu on Eesti maalikunstnik, Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Maalikunstnike Liidu liige. Elab ja töötab Tallinnas. Kunstniku stuudio asub Kunstihoones Vabaduse väljakul. Tammetalu on saanud klassikalise 6-aastase õppega kõrgema maalihariduse ERKI-st ja täiendanud end hiljem kaasaegse kunsti vallas Eesti Kunstiakadeemia Interdistsiplinaarse kunsti MA-õppes. Loometöö kõrval andnud koosseisuvälise õppejõuna EKA-s maalikompositsioonitunde rohkem kui 15 aasta jooksul. Loojana liigub Tammetalu vabalt eri ainevaldade, meediumite ja väljendusvahendite vahel.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp