Maara Vint Kuressaare Raegaleriis

3 minutit

Maara Vint
AINULT ARMUST
08.06 – 07.07. 2018
Kuressaare Raegalerii
Neljapäeval, 7. juunil kell 16.30 on Kuressaare Raegaleriis näituse „ Ainult armust“ avamine, mille autoriks on tuntud raamatuillustraator, akvarellist ja graafik Maara Vint.
Maara Vint täidab kaunil suvisel ajal Kuressaare Raegalerii õiterohkusega ja talle omase maagilise, kohati muinasjutulise pildimaailmaga. Näitusel on väljas tema viimase viie aasta tööde paremik. Nii tuššijoonistused, akvarellid kui ka värviküllased ja erksad õlimaalid.

Maara Vint on sündinud 1955. aastal Tallinnas. Tema vanemateks olid põllumajandusteadlasest isa ja luule- ning joonistamisanniga ema. Lillederohke aed, kaaslasteks ning suurteks eeskujudeks 13 aastat vanem vend Tõnis ja 11 aastat vanem Toomas, see oli pinnas, mis vormis ka Maarast kunstniku. Ta on Kunstnike Liidu ja Akvarellistide Ühingu liige. Mõlemad Maara Vindi vennad Tõnis ja Toomas Vint on tunnustatud Eesti kunstnikud.
Maara Vint on öelnud, et joonistamine oli lahutamatu osa tema lapsepõlvest ning juba üheksa aastaselt oli tal väljakujunenud käekiri. Nii saigi inglise filoloogi haridusega Maarast vabakutseline kunstnik, kes esineb edukalt nii graafika kui akvarellinäitustel. Kõige sügavamale mällu on Vint jäänud raamatutes ilmunud ja ajakirjades trükitud illustratsioonidega, mis tihtipeale kujutavad fantastilist ja muinasjutulikku maailma ning kauneid unistuslikke tegelasi.
Maara Vint on illustreerinud kirjanike- Leelo Tungla , Heljo Männi, Epp Petrone ja paljude teiste raamatuid ning on arvukate värvimisraamatute autor. Ta on mitmete raamatute autor, nagu „Valge Hüatsint ja Sinine Hüatsint“, „Hirvleoru kalliskivi“, „Rooside uni“.
Oma kunstnikust venna, Tõnis Vindi, eeskujul tundis ka Maara huvi idamaade kultuuri ja budistliku õpetuse vastu ning jõudis läbi vaimsete otsingute kristluseni. Lisaks loodu ilule on tema piltidel tähtsal kohal kristlik sümboolika nagu rist, kirikuhoone, klooster, pühakud oma sümbolitega, piibel jm, vaid Maara Vindile omases võtmes. Kunstniku tööd kiirgavad sügavalt tunnetatud kristlike väärtusi.
Maara Vint kirjutab näituse saateks: „See on Jumala Arm, et me elus oleme ja näeme tänast päeva. Ta on loonud meid nii imeliseks oma imepärasesse maailma. Ta on kinkinud meile voorused, kinkinud meile oma armastuse ja halastuse, õpetades meid kogu elu vältel tegema armastuse ja halastuse tegusid oma ligimeste ja kogu loodu suhtes. Ma püüan alandlikult jäädvustada Jumala loodud ilu ja oma tagasihoidlikkuses saan vaid hoomata Looja loodu suurust ja tabamatust.“
Maara Vint on pealkirjastanud näituse „Ainult armust“. Arm viitab omakorda kreekakeelsele sõnale charis, mis tähendab – rõõm, rõõmustama. Seega arm rõõmustab, arm üllatab ja jagab armastust, võib-olla isegi rahu. Kõik sõltub aga siiski inimese hoiakutest, tema voorustest ja just seda tähendab ka ladinakeelne sõna gratia. Maara Vint peab väga tähtsaks suhestatust Jumalaga ja sealt kiirgavat rõõmu.
Maara Vint elab koos abikaasaga Vääna-Jõesuus mere ja ürgsete tammede läheduses. Sellest osadusest sünnib ka tema looming ja on kantud käesoleva näituse tööd.
Erkki Juhandi, näituse kuraator
Lii Pihl, Raegalerii kunstikuraator

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp