Kumu kunstimuuseumis avaneb kaua oodatud Michel Sittowi isikunäitus

4 minutit

Alates reedest, 8. juunist on Kumu kunstimuuseumis avatud näitus „Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades“. Rahvusvaheline näituseprojekt on esimene Tallinnast pärit renessansiajastu kunstniku Michel Sittowi (u 1469–1525) isikunäitus. Näitusel on koos Michel Sittowi haruldased säilinud maalid maailma nimekate muuseumide kogudest. Näitus on korraldatud koostöös Washingtonis asuva Rahvusgaleriiga.

Tallinnast pärit maalikunstnik Michel Sittow oli 15. ja 16. sajandi vahetusel Euroopas nõutud ja kõrgelt hinnatud meister. Ta töötas paljudes õukondades Hispaaniast Madalmaadeni, erinevalt näiteks oma paiksemast kaasaegsest Leonardo da Vincist. Rändava eluviisi tõttu on jäljed Michel Sittowi tegevusest olnud laiali pillutatud, mille tulemusena vajus kunstniku isik pärast tema surma sajanditeks unustusse. Sittowi maale omistati pikalt oma aja kuulsamatele meistritele nagu Jan van Eyck, Albrecht Dürer või Hans Holbein. Tema ajalooline isik ja Tallinna päritolu taasavastati alles 1940. aastal. Nüüd, 500 aastat pärast Sittowi eluaega, toob esimene isikunäitus kunstniku haruldased tööd tema kodulinna.

„Kunstiajaloolased peavad Michel Sittowit üheks varase Madalmaade maalikooli silmapaistvamaks meistriks ja tema maalitud portreed kuuluvad renessansiajastu portreekunsti tippsaavutuste hulka. Ja ometi on ta kunstnik, kelle nime ja loomingu laiem tutvustamine saab teoks alles nüüd. Parimaks asitõendiks Michel Sittowi suurusest on tema imepeenelt ja inimliku tunnetusega maalitud, ent mõõdult pigem väikesed tööd. On väga eriline sündmus, et need maailma suuremates kunstimuuseumides ja erakogudes laiali asuvad haruldused ühel näitusel kokku saavad,“ rääkis näituse kuraator Greta Koppel.

Näituse kuraatorid on Greta Koppel Eesti Kunstimuuseumist ja John Oliver Hand Rahvusgaleriist Washingtonis. Ruumikujunduse on näitusele loonud Tõnis Saadoja ning graafilise identiteedi Asko Künnap.

Näituse raames ilmub kolm eritrükist. Rahvusvahelise ingliskeelse näitusekataloogi on koostanud kuraatorid John Oliver Hand ja Greta Koppel. Kataloog valmis juba näituse avamiseks Washingtonis ning on välja antud koostöös maineka Yale University Pressiga. Kumu näituseks valmib ülevaatlik eestikeelne raamat Michel Sittowist, mis räägib ülevaate kunstniku elust, loomingust ja seostest Tallinnaga. Raamatu autor on kuraator Greta Koppel. Lastele on Anti Saar kirjutanud ja Urmas Viik illustreerinud juturaamatu „Mina, Milda ja meister Michel“. Kataloogi ja Michel Sittowi raamatu esitlus toimub Kumu aatriumis laupäeval, 9. juunil kell 14, lasteraamatu esitlus pühapäeval, 10. juunil kell 13.

Näitusega kaasneb mitmekülgne lisaprogramm, millega on võimalik tutvuda Kumu kunstimuuseumi kodulehel. Lisaprogramm annab võimaluse osaleda näituse eriekskursioonidel, külastada kontserte või Theatrumi suvelavastust Niguliste muuseumis, avastada vanalinnas Sittowiga seotud kohti ja palju muud. Näituse lõpetab sügisel toimuv rahvusvaheline sümpoosion.

Näituse avanädalavahetusel, laupäeval, 9. juunil, toimuvad esimestele huvilistele avatud ekskursioonid näitusele, kell 10 eesti, kell 11.30 inglise ja kell 16 vene keeles. Ekskursioone viivad läbi kuraator Greta Koppel, Washingtonist avamisele saabuv kuraator John Oliver Hand ning näituse ekspertgiid Darja Andrejeva.

Lastele teevad näitusekülastuse põnevaks tegevuslehed ja tegevuskotid ning igal pühapäeval kell 13–15 avatud tegevusala „Meistri õpituba“. Lisaks on näitusele oodatud kooligrupid, toimuvad linnalaagrid ning saab tellida elamusprogramme.

Näitus „Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades“ on avatud Kumu kunstimuuseumi suures saalis 8. juunist kuni 16. septembrini 2018. Näitus toimub osana Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva pidustuste rahvusvahelisest programmist, mille jooksul leiab juubeliaastal aset rohkem kui 100 üritust üle kogu maailma. Eesti Kunstimuuseumi välisnäituste programm algas eelmisel aastal koos Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise algusega, mille raames jõudis Eesti Kunstimuuseumi ja EV100 koostöös Brüsseli Bozari kunstikeskusesse eesti kaasaegse kunsti näitus „Ekraani arheoloogia“ ja Rooma Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporaneasse suurnäitus „Konrad Mägi“. Käesoleva aasta jaanuaris avati Rahvusgaleriis Washingtonis koostöönäitus „Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades“. Aprillis avanes Pariisis Orsay Muuseumis Baltimaade ühine suurnäitus „Sümbolism Baltimaade kunstis“. „Ekraani arheoloogiat“ näeb Kumu kunstimuuseumis alates selle aasta juulist, näitusi „Konrad Mägi“ ja „Sümbolism Baltimaade kunstis“ 2018. aasta teisel poolel.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp