Tallinna XVII Graafikatriennaal avatakse 1. juunil

2 minutit

Tallinna XVII Graafikatriennaali peanäitus „Pilvepurustajad. Intensiivsus vs kavatsus“ avaneb juunis.

Reedel, 1. juunil avatakse Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis (EKKM) tänavu 50. juubelit tähistava Tallinna Graafikatriennaali peanäitus “Pilvepurustajad. Intensiivsus vs kavatsus”.

Margit Säde kureeritud rahvusvaheline näitus “Pilvepurustajad. Intensiivsus vs kavatsus” uurib nii loodusliku kui ka andmetööstuste pilve kujundit kasutades inimpsüühika ja tehnoloogia nähtamatuid seoseid ja vastasmõjusid. Arvestades ambivalentsuse vähesust kaasaegses ühiskonnas, keskendub näitus mitmesugustele omailmadele, mis pakuvad erinevaid alternatiive “transformatiivsele digitaalsele ühiskonnale” ehk elule “pilves”.

Mis juhtub siis, kui maailm ei mahu meile kasutada antud klaviatuurile või olemasolevatesse algoritmidesse? Igasugused kõrvalekalded ja ettekujuteldamatud ideed on antud süsteemis sageli kas taunitud, naeruvääristatud, patologiseeritud, kõrvale lükatud või lihtsalt unustatud. Laenates oma pealkirja Austria psühhoanalüütiku Wilhelm Reichi pseudoteaduslikult leiutiselt – nn pilvepurustajalt, millega Reich viis 1950. aastail läbi kümneid tervendavaid “kosmilise orgoonenergia” eksperimente –, tegelebki näitus kogemuste ja aistingutega, mis ei kuulu tavapärase reaalsustaju juurde ning eksisteerivad pigem ühiskonna äärealadel.

Osalevad kunstnikud:
Andrea Büttner, Babi Badalov, Bianka Rolando, Christoph Keller, Dorinel Marc, Javier Téllez, Karl Larsson & Marco Hellberg, Klaus Lutz, Lilli-Krõõt Repnau, Marje Taska, Paulo de Cantos, Pavel Pepperstein, Richard John Jones, Robert Walser, Sam Porritt, Corita Kent, Suzanne Treister, Tamar Guimarães & Kasper Akhøj, Tyler Coburn, Unndór Egill Jónsson.

Näitus on EKKM-is avatud 2. juunist kuni 15. juulini. 3. juunil toimub kinos Sõprus ka näitusega kaasnev sümpoosion, lisaks leiab näituse toimumisaja vältel Sõpruses aset iganädalane kunstifilmide programm. T

Näitus “Pilvepurustajad. Intensiivsus vs kavatsus” toimub Tallinna Graafikatriennaali 50. juubeliaasta programmi raames. Juubeliprogrammi esimene näitus, Tallinna Graafikatriennaali ajalugu käsitlev väljapanek „Mõeldes labürindist. 50 aastat Tallinna Graafikatriennaali“ on avatud Kumu kunstimuuseumis 26. augustini. Täpsem info kumu.ekm.ee

Tallinna Graafikatriennaali Sihtasutusse kuuluvad Marten Esko, Kadri Karro, Eve Kask, Eha Komissarov, Eva Näripea, Jaanika Okk, Jaanus Samma ja Elnara Taidre.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp