Näitus “Kõik hõljuvad kehad püsivad õhus, kuni nad on oma olukorrast teadlikud”

2 minutit

Ootame teid näituse “Kõik hõljuvad kehad püsivad õhus, kuni nad on oma olukorrast teadlikud” avamisele kolmapäeval, 14. veebruaril kell 18.00 Temnikova ja Kasela galeriis, Lastekodu 1, Tallinn.

Kuraator: Margot Samel

Kunstnikud: Rhys Coren, Jonathan Ehrenberg, Ella Kruglyanskaya, Kris Lemsalu, Priit Pärn, Emily Mae Smith ja Ken Tisa

20. sajandi alguse futuristidest ja dadaistidest alates on koomiksite kummina venivat füüsikat tabava ühiskonnakriitikana kasutanud mitu põlvkonda kunstnikke ja see on ajakohane praegugi. Näitus “Kõik hõljuvad kehad püsivad õhus, kuni nad on oma olukorrast teadlikud” uurib koomiksite ja joonisfilmi keelt nüüdiskunsti voolude ja meediumite ülese identiteedipoliitika raamistuses.

Koomiksi kaudu on võimalik kujutav abstraktseks ja abstraktne kujutavaks muuta. Mihhail Bahtin käsitleb raamatus “François Rabelais’ looming ja keskaja ning renessansi rahvakultuur” karnevali (ning seda saatvat naeru ja kaost) õõnestava ja vabastava ning potentsiaalselt revolutsioonilise taktikana kesk- ja renessansiaegses Euroopas. Karneval kui kujutlusvõime ja tegelikkuse kohtumispaik soodustab arusaama ühiskondlikust muutusest. Identiteet on hägustunud, seda esitatakse maski või kostüümi varjus, luues maailma, mis on ühiskondliku hierarhia seisukohast pea peale pööratud. Sarnaselt karnevalile kehastavad ka koomiksid soovi tagurpidi pööratud maailma kujutada, kasutades sageli huumorit, et “läbi lillede” tõsiseid sõnumeid esitada.

Rhys Coren, Jonathan Ehrenberg, Ella Kruglyanskaya, Kris Lemsalu, Priit Pärn, Emily Mae Smith ja Ken Tisa arendavad uut sõnavara muutlikust maailmast. Mõned teosed elustuvad protsessi või tegelaskuju abil. Teised korrastavad vormi ja meeleolu värvi abil, luues läbimõeldud kujutisi, mida saadab algupärases keeles tekst, jäljendades koomiksile omast joonistuse ja teksti vahelist analüütilist suhet. Joonisfilmi roll on olla sisekaemuslik ning paljastada nii kultuurilisi kui ka ühiskondlikke tarindeid. See näitus uurib tavapäraste reprodutseerimisviiside eitust, absurdi, mida kannab selle oma jutustus, ja nalja, mida kasutatakse kui vastandust avava protestivahendina.

1980. aasta juunis ilmus ajakirjas Esquire Mark O’Donnelli artikkel “Füüsikaseadused koomiksis” (“Laws of Cartoon Motion”), mis tõi välja tavalistest füüsikaseadustest erinevad koomiksiseadused. Näituse pealkiri, mis pärineb O’Donnelli artiklist, seletab, miks koomiksitegelased saavad (koomiksifüüsika kohaselt) üle kaljuserva kõndida ja õhku püsima jääda hetkeni, mil nad alla vaatavad. Alles siis, kui tegelased oma olukorrast aru saavad, hakkavad tavapärased füüsikaseadused taas kehtima.

Näitus jääb avatuks 14. aprillini 2018.

K–L 15–19, või kokkuleppel +372 6405770
Temnikova & Kasela galerii
Lastekodu 1, Tallinn
www.temnikova.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp