Hõimuklubis 07.02 on Ungari mainekas keeleteadlane János Pusztay

2 minutit

Soome-ugri keelte hiilgeajad ja tänapäev

Fenno-Ugria hõimuklubi õhtul kolmapäeval, 07. veebruaril algusega kell 17 Eesti Keele Instituudis (Roosikrantsi 6) annab mainekas Ungari keeleteadlane János Pusztay ülevaate soome-ugri keelte olukorrast.
Nimekas Ungari fennougrist, keeleteadlane ja ühiskonnategelane János Pusztay kõneleb hõimuklubis maailma keelelisest olukorrast, keelte – nende hulgas ka uurali keelte – kadumisest. Optimistlikemategi prognooside järgi kaob selle sajandi lõpuks 50, mõningatel hinnangutel koguni kuni 80 protsenti praegu kõneldavatest keeltest. Kas neid protsesse on üldse võimalik peatada ning mis on selle põhjused. Üks võimalus sekkuda on keeleuuendus ja terminiloome, mille hea näide on projekt Terminologia scholaris.
Eesti keeles peetaval loengus tuleb juttu ka Venemaa uuest rahvuspoliitikast ning Euroopa Nõukogu, mille liikmesriik on ka Venemaa, värskest raportist vähemuskeelte toetamise ja kaitse kohta.
János Pusztay osaleb ka teisipäeval, 06. veebruaril kell 18 Ungari Instituudis (Piiskopi 2) toimuval soome-ugri kirjandusõhtul, kus tutvustatakse 2017. aastal ungari keeles ilmunud seto kultuuri ja keelt tutvustavaid teoseid, teiste seas setode rahvuseepose „Peko“ ungarikeelset väljaannet. Lähemalt Ungari Instituudi Facebooki lehel.
PhD János Pusztay on Budapesti Loránd Eötvösi ülikooli ja Nitra Konštantíni ülikooli õppejõud. Ta on algatanud Venemaa soome-ugri rahvaste toetuseks mitmeid olulisi projekte, nagu kakskeelsed raamatusarjad ja omakeelsete terminite loome jpm. Pusztay on ka pikaaegne soome-ugri kirjanduste assotsiatsiooni president.
Järgmine hõimuklubi toimub kahe nädala pärast, 21. veebruaril kell 17 Eesti Keele Instituudis.
Fenno-Ugria korraldab klubiõhtuid, kus astuvad üles hõimurahvaste, nende kultuuride ja keeltega erinevalt seotud inimesed alates 2001. aastast. Kõik huvilised on klubisse oodatud ja üritusest osavõtt on prii.
Hõimuklubid toimuvad koostöös Eesti Keele Instituudiga. Korraldamist toetavad Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Eesti Kultuurkapital ja HTM hõimurahvaste programm.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp