Filmimaailm

2 minutit

 

Rodrigueze ?Patu linn?

1992. aastal tõestas 24aastane mehhiko päritolu ameeriklane Robert Rodriguez oma esimese täispika filmilavastusega ?El Mariachi? veenvalt, et ka 7000 dollariga saab hea tahtmise korral kahe nädalaga valmis meisterdada päris korraliku menuloo. Tänaseks on Rodriguez teinud kümme filmi, mille võttepaigaks on tavaliselt tema kodustuudio Austinis. Hiljuti linastunud ?Patu linn? põhineb Frank Milleri populaarsetel koomiksitel (teiseks ?külalislavastajaks? oli Quentin Tarantino) ja selle eelarve oli 40 miljonit dollarit. Kolmest lühiloost koosnev iseäralik fantaasiapõnevik äratas kinokülastajates kohemaid suurt huvi. Kuuldavasti mai lõpunädalal Eesti kinoekraanidele jõudvas ?Patu linnas? teevad kaasa näitlejad Bruce Willis, Jessica Alba, Mickey Rourke, Clive Owen, Brittany Murphy, Benicio Del Toro jt, kes kehastavad kriminaale, prostituute, striptiisitare, võmme, korrumpeerunud politikaane ja psühhopaate. Fiktiivse Basin City patuelu kinolinale toonud Rodriguezt on süüdistatud seitsmes surmapatus: film on üles võetud mustvalgena, suurtel staaridel ei ole lastud kuigi palju rääkida, nad on grimeeritud võimalikult inetuks ning pandud esinema rollis, mis pole just kõige ootuspärasem; koomiksi ekraniseeringus on seksi eksponeerimisse suhtutud üpris vabameelselt.

 

?Gandhiga? Palestiinas

Teeneka inglise filminäitleja ja -lavastaja Richard Attenborough? ammune unistus oli tuua suurele ekraanile India väljapaistva poliitiku ja rahvajuhi Mahatma Gandhi värvikas elulugu. 1982. aastal see unistus viimaks täitus. 188minutise suurfilmi nimiosas pälvis igati teenitult kiitust näitleja Ben Kingsley. 1983. aasta Oscarite tseremoonial seisis Kingsley poodiumil koos Attenborough? ja Meryl Streepiga. Kolmikule anti kätte kuldmehikesed parima meesnäitleja, parima filmi, parima re?ii ja parima naisnäitleja kategoorias (Streep sai Oscari mäletatavasti nimirolli eest draamas ?Sophie valik?). 6. aprillil viibis söör Ben Kingsley Ramallah?s, kus toimus araabia keelde dubleeritud ?Gandhi? esmalinastus. Ettevõtte eesmärk on igati tervitatav: näidata palestiinlastele indialaste rahvajuhi õpetliku eeskuju kaudu, et vägivallatu vastupanu võib osutuda märksa paremaks teeks Iisraeli-Palestiina kaua kestnud konflikti lahendamisel.

 

Lähiminevikus lahkunu

Brigitte Mira  (20. IV 1910 ? 8. III), kõrge vanaduseni elanud saksa näitlejanna, kes oli tegev balletis, operetis, muusikalavastustes, kabarees, filmis ja televisioonis peaaegu kaheksa aastakümmet. Mira tuntumad näitlejatööd on seotud Rainer Werner Fassbinderi loominguga: ?Hirm närib hinge seest? (1973); ?Ema Küsters läheb taevasse? (1975); ?Berliin, Alexanderplatz? (1979/1980).

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp