Huupi installatsioon „Endspiel” Tartu Kunstimaja katusekorteris

2 minutit

Alates kolmapäevast, 9. augustist saab Tartu Kunstimaja tagumise trepikoja katusekorteris näha Evelin Salumaa ehk Huupi installatiivset näitust „Endspiel”.
Varasemalt peamiselt kummastavaid ja absurdi kalduvaid unenäoreaalsusi maalinud Huupi esimene installatiivne väljapanek avatakse pikki aastaid Andrus Kasemaale kuulunud katusekorteris. Neid ruume esmakrodselt nähes tundis kunstnik, et on leidnud täpselt sellise näitusepaiga, mida oli oma loomingu uue etapi jaoks otsinud. Ta on näiliselt hääbuvasse dekadentsi lisanud objekte ning üksikteoseid ning moodustanud seeläbi koosluse, millest kumab läbi loominguline kirgastumine.
Huupi ise sõnastab: „Selleks, et midagi võita on vahel vaja kaotada. Nagu maleski – suurest ohverdusest võib sündida suur võit. Ning ülestõus saab toimuda ainult peale surma.”
Kunstnik lisab ka tsitaadi filmist „Stalker”: „Lase kõigel, mis peab, sündida. Las nad usuvad. Ja las nad naeravad oma kirgede üle. Sest see, mida nad nimetavad kireks, ei ole tegelikult mingi emotsionaalne energia, vaid nende hingede ja välismaailma vaheline hõõrdumine. Peamine – lase neil uskuda iseendasse. Las nad olla abitud nagu lapsed, sest nõrkus on suur asi ja tugevus pole mitte midagi.”
Näitus on avatud kolmapäevast laupäevani kell 17.00 kuni 19.00 septembri lõpuni. Sisse pääseb Kunstimaja Akadeemia tänava poolse trepikoja välisukse juures korter 6 kella helistades ning neljandale korrusele ronides. Vastuse puudumisel on näitus suletud. Külastada soovitatakse ühe-kahe kaupa ning sisse lubatakse elava järjekorra alusel.
Kuigi eraldi avamist ei toimu, leiab septembri lõpus aset näituse lõpetamine.
Evelin Salumaa (snd 1982) on õppinud maali Tartu Kõrgemas Kunstikoolis ja Tartu Ülikoolis. Tema peamised isikunäitused on toimunud Tartus ja Tallinnas, viimati „Plat Principal” Tartu Kunstimajas, mille eest teda eelmisel aastal tunnustati Ado Vabbe preemiaga.

www.kunstimaja.ee
Tartu Kunstimaja (Vanemuise 26) on avatud K–E 12–18. Näitused on tasuta.
Tartu Kunstimaja näitusetegevust toetavad Tartu Linnavalitsus ja Eesti Kultuurkapital.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp