Küsib/Vastab

2 minutit

Kas koos Brexitiga kaob Euroopa Liidu õigusest ka tülikas inglise keel?

Merike Ristikivi, Tartu ülikooli õiguse ajaloo (ladina keel ja Rooma õigus) dotsent: Euroopa Liidu institutsioonides on praegu kasutusel 24 ametlikku keelt ning nende üle otsustab Euroopa Liidu Nõukogu, kus on esindatud kõik liikmesriigid. Kõik ametlikke keeli puudutavad muudatused peavad liikmesriigid koos heaks kiitma. Suurbritannia lahkumisel EList võib kerkida üles inglise keele edasise staatuse küsimus. Ehkki inglise keelt kasutatakse ka teistes ELi riikides, näiteks Iirimaal ja Maltal, on need riigid esitanud oma ametliku keelena iiri ja malta keele. ELi Nõukogu on aga otsustanud, et institutsioonid võivad kasutada ka kõiki liikmesriigi põhiseaduses tunnustatud keeli. Malta ja Iirimaa põhiseaduse järgi on inglise keel nendes riikides teine ametlik keel. Brexiti läbirääkimised on alles alanud, nii et praegu ei saa kindlat vastust inglise keele saatuse kohta veel anda.

Mis puudutab õiguskeelt, siis suurema osa ELi riikide õiguse kui Mandri-Euroopa õigussüsteemi osa mõiste­aparaat ja terminoloogia on kujundatud ladina keele alusel. Euroopa õigus­ruumis esineb ladina termineid nii õigusteaduslikes tekstides kui ka kohtu­otsustes.

Ladina keel pole siis ikkagi veel surnud?

Ladina keel ei ole kindlasti surnud keel. See on Püha Tooli ametlik keel. Samuti on ladina keel väga oluline hariduses, teaduses ja kultuuris, selle oskamine annab võimaluse jõuda Euroopa kultuuri lätete juurde. Ka paljude teadusalade, näiteks õigusteaduse, meditsiini ja bioloogia sõnavara mõistmiseks on ladina keel väga vajalik. Täpsuse tõttu rakendatakse ladina termineid ametlikus asjaajamises Eestis ning Euroopa Liidu tasandil. ELi institutsioonide terminiandmebaasis IATE (InterActive Terminology for Europe), kuhu kogutakse ELi ametlikes keeltes esinevad terminid, on esindatud ka ladinakeelsed väljendid. Seejuures on ladina termineid selles andmebaasis rohkem kui üsna mitme liikmesriigi, näiteks Leedu, Eesti, Rumeenia, Tšehhi, Ungari, Bulgaaria, Läti jm keelest pärit oskussõnu. Seega on ladina keele oskamine väga oluline ka tänapäeval.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp