Tõnis Laanemaa kunst Vabaduse galeriis

2 minutit

Olete väga oodatud Tõnis Laanemaa näituse “Kunst – minu elu” avamisele Vabaduse galeriis reedel, 2. juunil kell 17.

Näitus on avatud 2. – 22. VI 2017.

Tõnis Laanemaa (1937) on Eesti kunstis tegutsenud juba enam kui pool sajandit. Ta tuli 1960ndate lõpul uuendusliku rühmituse ANK ’64 liikmena ning viimasel ajal on tema töid, eelkõige just graafikat olnud väljas Non Grata rühmituse korraldatud “In graafika” festivalil.
Kui kunstiinstituudi ajal oli ta ise üks neist aktiivsetest noortest, kes mitte ainult ei tahtnud olla kursis moodsa kunsti ilmingutega, vaid olla ka ise osaline nende loomises, siis nüüd on rahvusvahelise haardega uued mässulised haaranud ta endaga kaasa.
Tõnis Laanemaad ei saa kuidagi ainult ühe kunstimeediumi alla panna:
ta on teinud plakateid, maalikunsti, graafikat. Kunstnikutöö kõrval on ta entusiastlikult vedanud aktijoonistamise stuudiot, sest ta kuulub kunstnike põlvkonda, kellele abstraktse kunsti ja vaba eneseväljenduse ihale vaatamata oli ja on korralik natuurist joonistamine enesestmõistetav.
Vabaduse galerii näitusega tähistab kunstnik oma 80. sünnipäeva, kuid kuigi väljapanek kannab üsna pretensioonikat ja kõike haaravat pealkirja “Kunst – minu elu” – Tõnis Laanemaa puhul on see aga enam kui sobilik –, ei ole tegemist ainult tagasivaatega või veel enam kogu loomingu paremikku haarava retrospektiiviga. Näitusel on väljas joonistus ja graafika, eelkõige sügavtrükk, sest kuigi Laanemaa on katsetanud teemade, kompositsiooni, pindade, rütmi ja stilisatsiooniga, on korralik traditsiooniline tehnika talle ikka tähtis olnud.  Graafika valikus on kesksel kohal just viimase aja tööd, sekka on eksponeeritud mõned näited ka varasemast loomingust, et markeerida Tõnis Laanemaa kunstimõtte areng.
Kunstniku valmisloomingu (lõpetatud ja trükitud graafiliste lehtede) kõrval on vaadata ka plaadid ja eskiisid, et saada aimu tööprotsessist ja mõttearengust. Kõrvaltpilgu Tõnis Laanemaale on aga heitnud tema tütrepoeg Meel, kelle video toob vaatajani kunstniku värvika isiksuse.
Laanemaa värvikas isik ilmub vaataja ette avamisel ning näituse sees korraldataval artist talk’il, mis seekord viiakse läbi tema maalide oksjonina. Aeg on veel täpsustamisel.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp