“Tarbeklaasi kunstniku Pilvi Ojamaa looming aastaist 1965 – 1992” Järvakandi Klaasimuuseumis

2 minutit

Järvakandi Klaasimuuseumis avatakse 16. mail kell 18 näitus „Tarbeklaasi kunstniku Pilvi Ojamaa looming aastaist 1965 – 1992”.

Kolm aastakümmet, alates 1965. aastast, disainis Pilvi Ojamaa tarbenõusid Tallinnas, klaasitehases Tarbeklaas, luues igal kümnendil mitmeid, tänaseks eesti disainiklassikaks saanud serviise ja üksikesemeid.

Pea kolmkümmend aastat olid tootmises 1966. aastal loodud joogiklaaside komplekt Mi ja konjakiklaasid Trips, Traps, Trull, mis ei puudunud ilmselt ühestki eesti kodust. Ülipopulaarseks kujunesid nii Eestis, kuid eriti importkaubana välismaal veiniklaasid Juta (1971). Need on sümbolkujundina ka näituse plakatil ja kutsel.

Automaatliinil toodeti 1984. aastast kuni 1992.aastani suurtes tiraažides joogiklaaside komplekti Aroom, mis oma heliseva kõla ja kauni ümarvormiga lummab tänaseni. Pressklaasist  lauanõude komplekt Adam oli 1990. aastal Pilvi Ojamaa üks viimastest suuremahulistest töödest.

Vabakäeliselt modelleeritud värvilisi klaasvorme viljeles Pilvi Ojamaa Tarbeklaasis suure plastilise vormirikkuse ja kujundifantaasiaga peamiselt 1970-1980. aastail. Tuntumad on vaas Märtsikelluke (1982), kausid-vaasid Gondel (1983) ja lainelise servaga, paljudes värvivariantides vaasid Šaboo (1987), mis viimasel ajal on kujunenud klaasikollektsionääride meelisobjektideks.

Väljapaneku ligi 300 eksponaati on peamiselt pärit autori erakogust ja see on vaid murdosa Pilvi Ojamaa rikkalikust klaasidisainist, mis on hoiul nii muuseumites kui ka erakogudes.

Fantaasiaküllus, tundlik vormikõne, elegants ja täiuslikkuseni viimistletud proportsioonid iseloomustavad Pilvi Ojamaa klaasidisaini, millel on auväärne koht eesti kultuuriloos.

Eesti klaasitööstuse ajaloos on 1993. aastal tootmise lõpetanud tehasel Tarbeklaas hindamatu ajalooline väärtus. Näitus kajastab klaasitehase hiilgeaega Pilvi Ojamaa imelise loomingu kaudu.

Klaasidisain on eesti klaasikunsti klassiku, Eesti Kunstnike Liidu auliikme Pilvi Ojamaa üks loominguline pool, teine pool on tema erakordne graveerimisoskus. Pilvi Ojamaa unikaalsed figuraalsed graveeringud Lennule (1994), Elaan (2006) ja Lendstart (2008) ning mitmed  teised on saavutanud rahvusvaheliselt  kõrge tunnustuse. Pilvi Ojamaa graveerimiskunsti sellel näitusel ei näe. Järvakandi Klaasimuuseum soovib seda suurejooneliselt eksponeerida  järgmisel näitusel.

Näitus „Tarbeklaasi kunstniku Pilvi Ojamaa looming aastaist 1965 – 1992” on avatud Järvakandi Klaasimuuseumis maist  2017  kuni oktoobrini 2018.

Näituse kujundas Pilvi Ojamaa.

Pressiteate koostas Maie-Ann Raun.

Kuraatorid: Maie-Ann Raun, Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor, Allan Kima, Järvakandi Klaasimuuseumi juhataja

Järvakandi Klaasimuuseum

Järvakandi, 1.Mai 2a

avatud K-R 11 – 18, L 11 – 15

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp