Filmimaailm

2 minutit

Saksamaal 6. jaanuaril esilinastunud satiiriline komöödia ?Alles auf Zucker!? (?Kõik suhkrust?) on väidetavasti esimene sõjajärgsel Saksamaal valminud film, mida vaadates võivad sakslased ja juudid üheskoos südamest naera. Kassaedukas naljafilm on ?veitsis sündinud 47aastase juudi soost näitleja ja stsenaristi Dani Levy kümnes filmilavastus. Enamik juutide saatust käsitlenud ekraanilugusid on olnud nii või teisiti seotud holokaustiga. Näiteks Steven Spielbergi ?Schindleri nimekirja? käis kinos vaatamas üllatavalt palju sakslasi ning seda näidati ka koolides. Peaaegu kõik Saksa sõjajärgsed filmid juutidest on olnud komöödiad. Erandiks pole ka ?Kõik suhkrust?, mis sarnaneb pigem televisiooni situatsioonikomöödiaga. Keskseks tegelaseks on Berliinis elav Jakob Zuckermann (Henry Hübchen), endine Saksa DV spordiajakirjanik ja kommunist, kes on kaotanud oma rahvusliku identiteedi. Sünnib kaos, kui Iisraelis elav tõsiusklik vend Samuel (Udo Samel) otsustab koos perega ootamatult Jakobile terveks nädalaks külla tulla; nende ema oli äsja surnud. Kahe kardinaalselt erineva venna taaskohtumisega kaasneb rohkesti tobenaljakaid situatsioone.

 

Restaureeritud ?Soomuslaev Potjomkin?

 

Sergei Eisensteini omaaegne ?edööver ?Soomuslaev Potjomkin? (1925) esilinastus ?uues kuues? 12. septembril Londonis Trafalgari väljakul. Nimelt on kunagise Inglise popduo liikmed Neil Tennant ja Chris Lowe kirjutanud klassikafilmile uudse kaasaegse taustamuusika. Tänavu 12. ja 13. veebruaril antakse 55. Berliini rahvusvahelisel filmifestivalil galaetendused selle mullu restaureeritud tummfilmiga, mille juurde teeb elavat muusikat German Film Orchestra Babelsberg.

 

Suri Susan Sontag

 

Susan Sontag (kodanikunimega Susan Rosenblatt, 16. I 1933 ? 27. XII 2004) oli Ameerika ?uute intellektuaalide? hulka kuulunud romaanikirjanik, esseist, kriitik ja filmitegija. Sontag oli selliste perioodiliste väljaannete nagu New Yorker, The New York Review of Books ja The Times Library Supplement püsiautor. Tema raamatuid on tõlgitud umbkaudu veerandsajasse keelde. 2002. aastal ilmus kirjastuselt Kunst tema ?Vaikuse esteetika? (koostajad Sirje Helme ja Berk Vaher). Sontagi tuntumad teosed on ?Interpretatsiooni vastu ja teised esseed? (1965), ?AIDS ja selle metafoorid? (1989), ?Haigus kui metafoor? (1978), ?Fotograafiast? (1977), ?Homo Poeticus? (1995) ning romaan ?Heategija? (1963). Susan Sontag on tudeerinud Berkeley, Chicago, Harvardi ja Sorbonne?i ülikoolis, tal oli magistrikraad nii inglise keeles kui ka filosoofias. 1993. aastal sõitis ta mitmeks kuuks Bosniasse, lavastades sõjast laastatud Sarajevos koos kohalikega Samuel Becketti näidendi ?Godot?d oodates?. Lisaks filmiarvustustele on Sontag kirjutanud viis stsenaariumi ning neist neli ka ise lavastanud. Draamad ?Duett kannibalidele? (1969) ja ?Vend Carl? (1971) valmisid Rootsis, dokumentaalfilm ?Tõotatud maa? (1974) oli seevastu Prantsuse-Poola ühisprojekt.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp