Üks roll

4 minutit

Praegu teab iga koolipoiss, et tundmatut pakki, iseäranis kui see on rahvarohkes paigas, ei tohi näppida, vaid tuleb kutsuda politseinik või turvamees. 1930ndate lõpus, kui Lazar Lagin avaldas hiljem lausa nõukogude laste kultusraamatuks kujunenud „Vanake Hottabõtši“, aga ka 1950ndate alguses, kui see tõlgiti eesti keelde või 1970ndate alguses, kui see avaldati taas, ei olnud see veel nii. Otse vastupidi: pakist – karbist või pudelist võis leida midagi, mida oli huvitav sõpradega jagada ja mis võis leidja elu sootuks muuta. Nii juhtus kuuenda klassi poisi Volka Kostõlkoviga, kes ei teadnud midagi terrorismist ega hoiatustest ja päästis sammaldunud savinõust džinn Hassan Abdurrahman ibn Hottabi ehk Hottabõtši. Vanake Hottabõtš ei olnud mitte ainult tark, vaid Volka õnneks ka hea ja hooliv. Ainult et tema ei teadnud midagi moodsa aja – selle loo seisukohalt polnud suurt vahet, kas tegevus toimus Stalini või Brežnevi ajal Nõukogude Liidus või hoopis praegu Putini Venemaal või Orbáni Ungaris – elust ega reeglitest, mille järgi see elu käib. Vanake Hottabõtš tahtis oma vabastajat iga hinna eest aidata. Kui jalgpallimängus võistkond, kellele Volka kogu hingest kaasa elas, kaotama hakkas, võlus hea džinn igale mängijale oma palli, et keegi ei kurvastaks ja et kõik saaksid võimaluse pall väravasse lüüa.

1990ndate alguses loodi Ungari juudi päritolu Ameerika miljardäri, riskikapitalist filantroobi George Sorosi algatusel ja rahalisel toetusel endise idabloki riikidesse avatud ühiskonna fondid, kunstimõtte avardamiseks kaasaegse kunsti keskused ning Prahasse ja Budapesti Kesk-Euroopa ülikool. Soros ei olnud pelgalt sinisilmne heategija, tema lapse- ja noorpõlv möödusid Ungaris võõra võimu all, ta teadis, kuidas asjad käisid Varssavi pakti riikides. Aga ta oli piisavalt hull visionäär ja filantroop, et mitte hoolida reeglitest, anda igaühele oma pall ja sellega koos ka oma šanss.

Algul oli segadust palju, Eestiski süüdistati Sorost võõra mõtte, iseäranis meile sobimatu kunstimõtte ja -mudeli importimises. Mängijad aga said vabaduse ja laia maailmaga ühtekuuluvuse magusa maigu suhu ning publikki kasvas koos nendega.

1991. aastal loodud Kesk-Euroopa ülikool on paljudele Tartu või Tallinna ülikoolis esimese kõrghariduse saanutele teine ülikool. Vähemalt kunstiajaloolastele. Ei tea ühtegi Kesk-Euroopa ülikoolis kunstiajaloo- ja teooria kursused läbinud kolleegi, kes oleksid pidanud seda ajaraiskamiseks. Neli kuud intensiivset õppimist ja seltsielu tundub isegi rohkemgi väärt kui viis aastat stagnatsiooniaegses Tartu ülikoolis. Kui ikka mõnekuulise kultuuri- ja soouuringute suveülikooliga suudetakse igati korralik põhi anda, rääkimata kas või Žižeki või Salecli värvikatest loengutest, on reeglite rikkumine ja oma palli tagaajamine asja ette läinud.

Sel teisipäeval võttis aga Ungari parlament vastu seaduse, mille alusel võidakse Kesk-Euroopa ülikool sulgeda. Kooli doktorant Martin Mölder märgib Vikerkaare online’is, et kuigi seadus on sõnastatud kõigi välismaiste ülikoolide kohta Ungaris, puudutavad selle nõuded siiski ainult Kesk-Euroopa ülikooli: „Tegelikult soovib poliitilist konkurentsi ja vaba ühiskonda üha enam piirav ning massiivselt korrumpeerunud Viktor Orbáni valitsus saada lahti asutustest, mis mingilgi viisil selliste põhimõtete eest seisavad.“ 2017. aasta on Ungaris kuulutatud Sorosi vastu võitlemise aastaks, kõik tema loodud organisatsioonid tuleb sulgeda. Nii on olukorda kommenteerinud Eesti Ungari aukonsul, Avatud Eesti Fondi juht Mall Hellam. Pärast seaduse vastuvõtmist kogunes ülikooli juurde enam kui neli tuhat meeleavaldajat – tudengit, õppejõudu, vilistlast, Ungari vabadust austavat kodanikku. Nõudega, et seadus tuleb tagasi võtta, sest Kesk-Euroopa ülikoolist on kujunenud haritud ja demokraatliku Budapesti orgaaniline osa.

Orbán on ka ise kogenud oma palliga mängimise võlu – ta õppis Sorosi stipendiumiga Oxfordis. Ilmselt on aga mõnusam väljakul vaikselt passida ning siis, kui üks ja ainuke pall saatuse tahtel jalge ette veereb, seda lüüa. Ehk läheb sissegi.

Pallide võlumine polnud aga ainuke Hottabõtši trikk, ta kohe oskas seaduskuulelikke kodanikke segadusse ajada. Ta ise ei lasknud end kodanikest segada, ta tahtis vaid Volkat aidata.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp