Kaire Tali näitus Retriit

2 minutit

Kaire Tali
RETRIIT
01.03 kuni 22.03. 2017
Keila Kultuurikeskuses
Keila, Keskväljak 12
Avamine 02.03 kl 15.

RETRIIT erineb kunstniku varasematest väljapanekutest. See on Kaire Tali paariaastase tööpausi ehk vabatahtliku loomingulise pagenduse lõppakord.
On küsitud – miks just ruumilist teostust võimaldav autoritehnika? Mida tähendavad mitmeti mõistetavad pealkirjad?
Kas torso sümboliseerib vabanemist, põgenemist või endakssaamist? Vastuseid saab otsida ja leida näituselt.

Katariina Gildi Tekstiilistuudio igapäevatööst eemaldumist nimetab kunstnik loomingupausiks.

“See näitus tähistab selle pausi lõppu: kõnelen, olen jälle olemas…  igas mõttes. Kui oravarattast välja astusin, sain tunda kui väga ma muutust vajasin. Sõna retriit on minu jaoks omandanud hulgaliselt tähendusi. Tagasi tõmbumine intensiivsest suhtlemisest ja igapäevastest efektiivsetest toimetamistest lülitas mu välja argimürast ja andis  hinges ruumi millelegi suuremale.
Rahulik aeg iseendaga on mind tasakaalustanud. Varem ei pidanud ma vajalikuks oma tegevust eesmärgistada ning ennast tunnetada, vaid tegutsesin harjumuspäraselt, energiat pillates. Pagendades end vabatahtlikult turvalisest ja tuttavast keskkonnast, andsin või pigem siiski võtsin endale aega. Ja kinkisin seda vabatahtlikult kõikjale ja kõigile. Tegelesin vaid sellega, mida hetkel oluliseks pidasin, tunnetasin kohustuste ja õiguste balanssi. Nautisin vabadust. Kaotasin kahe aasta jooksul lähedasi aga läbi kurbuse kulgedes leidsin enda jaoks ka uusi väärtusi. Proovisin jätta muretsemise, avastasin, et pole vaja igale poole jõuda ning kõigega korraga tegeleda. Sain teada, kui hea on tunnetada muutust, minus endas ja ümberringi. Samas ümbritsesin end mulle tähtsate asjadega, mis enamasti polegi asjad. Kuigi meeldib elada tulevikule avastasin, kui tähtsad on mulle ammused
mälestuskillud ja emotsioonid.”

Kaire Tali (s. 1960) sai kunstihariduse ERKI-s 1978-83. Töötas seejärel disainerina vabrikus “Tekstiil” ja tiraažikunstnikuna moefirmas “Hame”, kavandas tooteid ka ARS-i tekstiiliateljeele. On olnud Käsitööalbumi ja Sirje koostaja-toimetaja.  Alates 1995 aastast vabakutseline ning tarbekunstnike ühenduse Katariina Gild asutaja ning aktiivne liige. 1997. aastal ühines koos 6 vaibakunstnikuga tänaseni edukalt tegutseva rühmitusega “Vaba tahe”. Kaire esineb näitustel aastast 1979, on Eesti Disainerite Liidu asutajaliige, Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Tekstiilikunstnike Liidu liige.

retreat  [re`tri:t] ing k eemalduma, taganema, loobuma, vältima, kõrvale hoidma

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp