Pealelend:Anu Purre

3 minutit

Mis on muutunud Kumu valmimisega hariduskeskuse töös?

Väga palju on muutunud. Hakkasime Kumu haridustegevust ette valmistama juba paar aastat enne Kumu valmimist. Katsetasime Rüütelkonna hoone ja soolalao baasil temaatilisi kunstiharidusprogramme ja uusi meetodeid. See kõik on nüüd Kumus väga hästi käima läinud. Kõige parem muutus on ehk see, et nüüd on tõesti olemas eesti kunsti püsiekspositsioon, millele saab rajada kunstiajaloo õpetamise jätkuprogramme igale vanusele lasteaiaeast alates. Loodetavasti oleme õpetajatele suureks abiks. Samas pole meil ju kunagi olnud nii mahukat ja intrigeerivat nõukogudeaegse kunsti väljapanekut. Sellest ei tea praegused noored midagi. Kaasaegse kunsti näitused on väljas lühemat aega, aga meie missioon on neidki jõudumööda tutvustada. Meie esimene projekt kaasaegse skulptuuri näitusel “Skaalanihe” näitas, et kõige paremini võtavad kaasaegset kunsti vastu just väiksemad lapsed. Aga tegelikult oleneb ükskõik millise kunsti vastuvõtt kõige rohkem sellest, kuidas seda inimesteni viia. Selle nimel hariduskeskus päevast päeva töötabki. Kaasaegne interaktiivne kunstiharidusprogramm erineb paljuski harjumuspärasest ekskursioonivormist. Lisaks õppimisele kindlustab see elamuse ja võimaldab ka ise luua.

Peame oma ülesandeks veel õppematerjalide ja kunstiõpikute loomist ning muuseumipedagoogilist koostööd Tallinna ülikooli ja kunstiakadeemiaga. Sealt kasvavad meie tunnijuhid ja tulevased õpetajad, kes hiljem oma õpilasi muuseumi toovad.

Kumu hariduskeskuse töögrupp on ka laienenud. Meil töötavad väga loovad ja karismaatilised programmide kuraatorid Anu Lüsi ja Leena Levtšenkova. Eraldi tähelepanu pöörame vene sihtgrupile. Oma tunnijuhte valime hoolega. Nemad on hariduskeskuse ette valmistatud programmide läbiviijad ja kes suhtlevad vahetult õpilastega. Arvan, et praegu on meil väga hea valik.

Mainimata on veel see, et meie keskusel on head ateljeed, kus saab kõrgtasemel graafikat ja keraamikat teha ja loomulikult maalida või joonistada. Ei puudu ka väike multimeedia labor. Loodud on Kumu kunstikool kunsti õppimiseks muuseumi keskkonnas. Meil on isegi aastasi õpilasi.

 

 Kas lapsed on Kumu omaks tunnistanud?

Jaa, muidugi. Me ei jaksa kõikide soove täitagi. Meil käib sadu, mõnikord isegi tuhandeid lapsi kuus.

 

Kas on ka midagi niisugust, mille peale varem lihtsalt ei tulnud ja mida tuleks teisiti teha?

Ei saa öelda, et me poleks selle peale tulnud, aga kuidagi on kujunenud nii, et noortel pole Kumus oma kohta. Oleks normaalne, et nad võiksid tulla Viru keskuse asemel iga kell Kumusse ja veeta siin oma vaba aega. Et neil oleks oma kohvik ja galerii. Kunstikool püüab oma ateljeede ja auditooriumiga seda lünka täita, aga igal kursusel on õppemaks. Samas oleme püüdnud koolidele mõeldud haridusprogrammide hinnad võimalikult madalale viia.

Natuke on probleeme olnud ka logistikaga. Kui näitusesaalides viibib liiga palju suuri ekskursioonigruppe ja haridusprogramme korraga, siis peame leidma sõbralikke lahendusi, et kõik saaksid kuulata ja vaadata. Proovime võimalikult palju alustada veerandtundidel, et täistunnil alustavad ekskursioonigrupid jõuaksid enne edasi liikuda. Seepärast ei saa alati kõigile  sobiva kellaaja suhtes vastu tulla ja nad on sunnitud arvestama meie poolt pakutud ajaga. Aga samas on ju väga meeldiv, kui muuseumis nii palju rahvast käib.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp