Pealelend – Liina Koitla, tudengite teatripäevade peakorraldaja

2 minutit

TÜ Viljandi kultuuriakadeemia üliõpilased korraldavad 17. kuni 19. veebruarini Viljandis XV tudengite teatripäevad. Mängupaikadeks on kultuuriakadeemia must saal ja lennukitehas, üles astub kaheksa tudengite harrastusteatritruppi nii Eestist kui ka naaberriikidest Soomest ja Lätist.

Tudengite teatripäevad korraldati esimest korda 2003. aastal, nüüd on jõutud XV festivalini. Kas ja kuidas on nende nägu ja eesmärgid selle ajaga muutunud?

Tudengite teatripäevade eesmärk on olnud alati üks ja sama: jätkata ja hoida traditsiooni, mis ühendab Eesti tudengiteatreid ja teatrihuvilisi üliõpilasi. Küll on aga muutunud nägu. Kui algusaegadel oli tegemist õdusa väikese festivaliga, kus tudengite trupid said üksteisele näidata hooaja kestel tehtud lavastusi, siis nüüdseks on sellest kujunenud noorusliku ja uuendusliku kuvandiga rahvusvaheline festival. Üritame pakkuda nii truppidele kui ka publikule vaatamiseks võimalikult eriilmelisi lavastusi.

Milliseid teatreid ja milliste lavastustega on seekord Viljandisse oodata?

Tulemas on kolm välismaist truppi: kaks Soomest ja üks Lätist. Läti sõbrad proovivad seekord üllatada millegi üsna uudsega ning tulevad kohale n-ö tühjade kätega. Nende käsutusse antakse Viljandi kultuuriakadeemia teatri- ja tantsukunsti tudengid, kellega nad teevad järjest ööpäeva proovi ning sealt välja kasvava lavastusega tullakse festivali teisel päeval üheks etenduseks publiku ette. Eesti truppe on viis: näiteks T-teater „Krabatimänguga“ ning Linnar Priimäe üliõpilasteater „Caesari surmaga“, samuti saab näha impro­truppi Ruutu10 jt.

Milline on praegu Eestis tudengiteatri seis ja tase?

Tase on küllaltki ühtlane. Ikka on teada, et mõnel aastal on mõnel trupil tugevam lavastus ning teisel on pisut kehvemini läinud. Igal aastal see varieerub ning nii hoitaksegi põnevus üleval. Seetõttu ei ole festivalil ka võistlusprogrammi: ainuke auhind, mis välja antakse, on publiku lemmiku oma. Küll on aga rõõm tõdeda, et paljudel truppidel on seljataga pikk ajalugu ning see näitab, et tegijaid jätkub. Tudengite teatripäevade ülesanne ongi pakkuda tudengitruppidele koht, kus kord aastas kokku saada ja näidata, mis puust nad on tehtud.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp