Kadrioru kunstimuuseumis avaneb natüürmordile pühendatud näitus

2 minutit

Kadrioru kunstimuuseumis avaneb natüürmordile pühendatud näitus, kus 17. Ja 18. sajandi meistrite vaikelud kohtuvad nüüdiskunstnike teostega

Kadrioru kunstimuuseumis on alates 21. jaanuarist avatud näitus „Küllus ja kaduvus. Natüürmort Soome ja Baltimaade kogudest“. Väljapanekus kohtuvad 17. ja 18. sajandi Lääne-Euroopa meistrite vaikelud nüüdiskunstnike teostega.

Madalmaade, Itaalia ja Prantsuse 17. ja 18. sajandi meistrite lopsakaid lillebukette, ülekuhjatud puuviljakorve, elegantselt kaetud hommikusöögilaudu ning jahitrofeesid kujutavad kompositsioonid on sajandeid paelunud vaatajaid maalitehnilise meisterlikkuse ja allegooriliste alltekstidega. Ajalooliste vaikelumaalide kõrval leiavad käesoleval näitusel eksponeerimist natüürmordižanriga tehniliselt ja temaatiliselt suhestuvad Soome ja Baltimaade nüüdiskunstnike teosed, mis tegelevad vaikelužanrile omaste märksõnade küllus, kaduvus, luksus, tarbimine, aeg ja ajalikkus mõtestamisega päevakajalises võtmes.

„Natüürmorti on ajalooliselt peetud lihtsaks ja pretensioonituks kunstižanriks. Probleemivaba on vaikelukunst aga vaid esmapilgul. Olgu ajalooline või kaasaegne, suudab vaikelu pakkuda huvitatud vaatajale esteetilisi, (kunsti)ajaloolisi, ikonograafilisi, sensoorseid, moralistlikke, religioosseid väärtusi ja tõlgendamisvõimalusi,“ kommenteerib vaikelužanri inspireerivat potentsiaali ja aktuaalsust näituse kuraator Kerttu Männiste. „Ajaloolise vaikelu meistritest on näitusel esindatud Willem Claesz. Heda, Pieter Claesz, Hans van Essen, kelle loominguga astuvad dialoogi Eesti nüüdiskunstnikest näiteks Lauri Sillaku, Aarne Maasiku, Tõnis Saadoja ja teiste teosed. Näituse motoks oleme valinud „Natüürmort ei ole surnud!“, sest põhiolemuselt on küllus ja kaduvus – need kaks inimest lummavat ja hirmutavat nähtust – jäänud samaks ka 21. sajandil,“ tõdeb Männiste.

Esindatud kollektsioonid: Sinebrychoffi kunstimuuseum (Soome Rahvusgalerii), M. K. Čiurlionise nim Rahvuslik Kunstimuuseum, Ostrobothnia muuseum, Gösta Serlachiuse kunstifond, Tartu Kunstimuuseum, Vaal galerii, Maksla XO galerii, AV-arkki, erakogud, autorid, Eesti Kunstimuuseum.

Näitusega kaasneb rikkalikult illustreeritud raamat. Rahvusvahelise autoriteringiga (Fred G. Meijer (RKD – Madalmaade kunstiajaloo instituut), Matthias Depoorter (sõltumatu kunstiajaloolane), Viktoria Markova (A. Puškini nim Riiklik Kunstimuuseum, Moskva), Minna Tuominen (Soome Rahvusgalerii Sinebrychoffi kunstimuuseum) ning Jaan Elken (Eesti Kunstnike Liit)) trükis annab ülevaate natüürmordi žanri koolkondadest ja alaliikidest Madalmaade ja Itaalia kunstitraditsioonis 17.–18. sajandil ning žanri ilmingutest ja peegeldustest nüüdiskunstis. Kataloogi artiklid põhinevad näituse eksponaatide valimil, aidates avada konkreetsete ajalooliste ja tänapäeva vaikelude sümboolikat, maalitehnilisi väärtusi ja sotsiaalset sõnumit.

Esimene kuraatoriekskursioon toimub 25. jaanuaril kell 18.00. Edaspidi on näitusega seotud publikuprogrammid leitavad näituse kodulehelt.

Näituse kuraator ja kataloogi koostaja: Kerttu Männiste
Näituse ja kataloogi kujundaja: Peeter Laurits

Näitus jääb avatuks 14. maini 2017.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp