Tōkyō Keelpillikvartett Euroopa turneel

3 minutit

 

TŌKYŌ KEELPILLIKVARTETT Estonia kontserdisaalis 15. XI, kavas Mozart, Auerbach ja Schumann.

 

Tōkyō Keelpillikvarteti tuur algas 14. novembril Taanis, kulgeb läbi Eesti, Venemaa, Läti, Itaalia, Saksamaa ja Austria ning lõpeb 2. detsembril Inglismaal. 13 kontserti 19 päevaga ning kadestamisväärset ei ole siin midagi. Eriti kui esimesed kolm päeva näevad välja kui kolm tilka vett, st kolm korda lennuk-kontsert ja kaasas kogu selle maailma varandus nelja Stradivari instrumendi näol.

Kui siia maalida veel pilte lennujaamade turvakontrollidest, keda  ei huvita, miks neid pille pagasisse ei või anda, siis peaks selline maailma tippkollektiiv nagu Tōkyō  Keelpillikvartett kas loodus- või loomakaitse alla seadma. Sest inimest ei kaitse siin maailmas küll keegi. Jääb vaid lisada, et nii on see kestnud vähemalt viimased 30 aastat – sagedusega kontsert kolme päeva kohta. Olge andekad, tehke tööd kui hullud, läbige edukalt konkursside ja intriigide kadalipp, siis jõuategi parnassile ning saate nautida tohutu eduga kaasnevat elurežiimi.

15. novembril oli Tōkyō  Keelpillikvartett teist korda ajaloos Tallinnas Estonia kontserdisaalis. Kava nagu tavaliselt – atraktiivsuseta akadeemiline ning saal publikut täis ilma erilise reklaamikärata. Küllap siis on, mida eelmisest külaskäigust mäletada ja tunda ennast väärikana, teades, et Tallinn on paik, kuhu tagasi tullakse.

Tōkyō  kvarteti kavas oli lisaks tänavu kohustuslikule Wolfgang Amadeus Mozartile Robert Schumann ning alles tänavu aprillis esiettekandel olnud Lera Auerbachi (1973) Kvartett nr 2 “Primera Luz”. Auerbach on sündinud Tšeljabinskis, õppinud Juilliardi muusikakoolis klaverit ja kompositsiooni ning tema luule ja proosateosed (venekeelsed) kuuluvad Venemaa koolide õppekavadesse. Lera Auerbach on aktiivne kontsertpianist ja tema loomingu tellijateks-propageerijateks on viiulikunstnikud Gidon Kremer, Akiko Suwanai, Philip Quint, duo David Finkel (tšello) ja Wu Han (klaver), David Geringas (tšello), aga ka Kremerata Baltica, Hamburgi Ballett ja Orchestra Ensemble Kanazawa. Auerbachi Teine keelpillikvartett “Primera Luz” on kirjutatud Cuenca sakraalmuusika festivali tellimusel ning seal ka tänavu aprillis ette kantud. Auerbachi produktiivsus on üsna hämmastav, sest juba tänavu augustis tuli esiettekandele tema Kolmas kvartett “Cetera desunt” Peterseni Kvarteti esituses. Muide, Peterseni Kvartett on samuti Eesti Kontserdi selle hooaja plaanis ning peame teadma, et kvarteti tšellist on Henry-David Varema.

Tōkyō kvarteti esitatud Auerbachi teos on kirjade järgi kuueks osaks liigendatud, küllaltki traditsioonilise helikeelega muusika, mille sakraalsus on tajutav vihjena pealkirjas ja ehk eelviimase osa – con moto, ma molto pesante, intensivo e tragico – lahendusena järgnevas äärmiselt täpselt doseeritud tämbrite mängulises Adagio’s. 33aastase Lera Auerbachi rikkalik looming lastepaladest kuni orkestri- ja lavateosteni pakub suurt huvi ning ennustan tema nime järjest tihenevat esinemist meie kontserdikavades.

Ettekantud teostest, vist siiski Mozarti Es-duur kvarteti KV 428 esitusest sai selgeks, milliseid väärtusi kannab endas Stradivari instrumentide komplekt selliste suurte meistrite käes nagu Martin Beaver, Kikuei Ikeda, Kazuhide Isomura ja Clive Greensmith. Kontserdi teise poole täitis Robert Schumanni Kvartett A-duur op. 41 nr 3, mida just liiga sageli ei kuule, vähemalt mulle ei meenu. Tōkyō kvarteti esituses oli teos nauditav kõigis hinnanguaspektides ning publiku suureks rõõmuks pakkusid artistid lisaks Borodini Nokturni Kvartetist nr 2.

Teatav rahulolu poeb hinge, nähes, kui paljudele on oluline, et Eestit külastab Tōkyō Keelpillikvartett, ning kuidas peetakse vajalikuks sellisest naudingust osa saada.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp