Pealelend – Ove-Kuth Kadak loomingulise kollektiivi Cloe liige

2 minutit

sirp_2016_46_0027__art_r2

Eesti Kontserdi noorte produtsentide ettevõtmisega EK:Labor jõuab novembri lõpus lavale kaks uuenduslikku kontserdiformaati.

Jääb mulje, et teie kontsertlavastuses „Koridor“ on rõhk peaaegu samavõrra ruumielamusel kui muusikal. Millega te publikut üllatate?

Meie lavastuses on heli, valgus ja visuaal võrdväärsed. Akustiline muusika, mis hõlmab nüüdisklassika, seisundimuusika ja minimalismi elemente, annab ruumis toimuvale tajulise toetuspinna; lavakujundus, liikumine, valgus ja projektsioon lisavad kihte ja tekstuure. Tekib dialoog analoog- ja digitaalmaailma, justkui reaalse ja kujuteldava vahel. Seda oleme ka varem Cloega teinud.

Rõhume etendusel kogemuslikkusele ning ärkveloleku ja une piirimail seisunditele, kus tähendused hajuvad ja kaob mõistuspärasuse ülimuslikkus. Oleme juhindunud terminist ambedo, mis märgib transilaadset seisundit, mille kutsub esile selliste arginähtuste nagu vihmapiisad aknal, puuladvad tuules kõikumas vms vaatlemine. Niisuguste hetkede ilu lummab ja tihti leiame end mõne murrangulise mõtte äärel just enne sellest seisundist virgumist.

Tähtis on ka näidata Estonia kontserdisaali kui üht Eesti kultuurisümbolit teise nurga alt. Toome publiku esinejatele lähemale ja ruumist enesest saab tõepoolest üks väljendusvahendeid. Lava asetseb kontserdisaali põrandal kahe tribüüni vahel ning lavastusega on käsitletud selle ruumi läbimist. Teos on mitmeti tõlgendatav ja abstraktsed impulsid loovad narratiivi just iga vaataja enda kujutluses.

Mida EK:Labor noortele loomeinimestele annab?

Eesti Kontserdi formaat annab võimaluse end nähtavaks teha, laiendada oma publikut ehk kandepinda, leida rahvusvahelisi kontakte ja teostada oma nägemus professionaalsetes oludes.

Meie projekti kuulub ka haridusprogramm, mis on suunatud gümnaasiumiõpilastele, ja selle abil püüame kontserdisaali tuua noore publiku. Koostöös Kumu hariduskeskusega teeme töötubasid, kus tutvustame noortele audiovisuaalset kunsti ja selle väljendusvahendeid.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp