Eduka Eesti häbimärk

2 minutit

  foto Piia Ruben

 

Kui torm ja lumetuisk eile igale poole ei jõudnud ega jõua veel ka täna, siis homme kindlasti. Sünoptikud võivad sel puhul rahuliku südamega lülitada ilmateatesse ka liiklussurmade prognoosi. Sest neid tuleb. Kultuur on ju pika vinnaga asi. Täpselt aasta tagasi kirjutasid Sirbi toimetajad traagiliste liiklussündmuste tõukel Sirbi esikaanel liiklusest: “Moderniseerunud maailmas annab liiklusstiil märku kohaliku kultuuri iseloomust, kujutab enesest lausa rahvusliku palge peeglit.” Praegu vaatab peeglist vastu täpselt sama nägu nagu aasta tagasi. See on mõttetu surma nägu.

Aga ka praegu sellest rääkimine on Kilplas mõttetu. Sest miski ei muutu – eestlaste eripära terves Euroopas on võimetus õppida autoga sõitma surma külvamata.

Eestis hukkub liikluses igal aastal miljoni elaniku kohta 126 inimest (2004). Euroopa Liidus keskmiselt hukkub 95 inimest miljoni elaniku kohta, Soomes on see näitaja 72, Rootsis 53, Hollandis 49 ja Maltal 33.

1990. aastal oli Eestis 154 autot 1000 elaniku kohta, ELis keskmiselt 355. Tänaseks on EL keskmiselt jõudnud 500 lähedale, ja Eestigi pole kaugel. Ainuüksi tänavu on Eesti elanikud kümne kuu jooksul soetanud üle 60 000 uue auto ja meil on praeguseks 410 sõiduautot 1000 elaniku kohta, kui lisada teedel liikuvad veoautod ja bussid, saame 475/1000. ELi keskmine näitaja aastal 2004 oli 472. Autode hulk ongi liikluse alal ainus näitaja, mille osas Eesti on saavutanud ELi keskmise taseme.

ELis keskmiselt saab surma 3 inimest sajast liiklusõnnetusse sattunust. Eestis 8. Eesti on pea ainus riik ELis, kus liiklusõnnetusse sattunud autode ja kannatada saanud inimeste arv on peaaegu võrdne. Kõikjal mujal on kannatanute arv tunduvalt väiksem katkiste autode omast. Ainult Leedus on veel hullem – aga on midagi rõõmustavat selles, kui olla edetabelis eelviimasel, mitte viimasel kohal?

Euroopa Liit tervikuna on otsustanud vähendada liiklussurmade arvu perioodil 2001 – 2010 poole võrra ning jõuda tasemele 25 000 hukkunut aastas. EL, see tähendab, et Eesti ka. EL keskmiselt on püsinud graafikus ja eesmärk on saavutatav. Eesti panuse kiuste. Eesmärk on jõuda tasemele 55 hukkunut miljoni elaniku kohta. Hollandlased ja rootslased on tõestanud, et see on saavutatav tase. Aga väike vapper Eesti jätkab tapmist oma tasemel. Meie ju ei taha vähe surnuid!

 

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp