Eesti kirjanikud Helsingi raamatumessil

2 minutit

Eesti on väärikalt esindatud sel nädalavahetusel, 27.-30. oktoobrini toimuval Helsingi rahvusvahelisel raamatumessil. Messi korraldatakse 16. korda ja tänu mitmekülgsele programmile ja suurele publikuhuvile on see saanud kultuurifestivali staatuse. Raamatumessil esineb üle 1000 kirjaniku, teadlase, poliitiku, kultuuritegelase ja arvamusliidri. Külastajate arvuks prognoositakse 80 000 inimest. Messi fookuses on sel aastal Põhjamaade kirjandus ja kultuur. Kirjanik Claes Andersson ütles oma messiessees, et Põhjamaade kultuuriruumi kuulub ka Eesti ja suhted eesti kirjanike ning tõlkijatega on tihedad. Eesti kirjanikud on olnud Helsingi raamatumessil oodatud külalised juba aastaid.

Sel aastal tutvustavad oma värskelt soome keeles ilmunud raamatuid Andrus Kivirähk, Rein Raud ja Madis Jürgen. Andrus Kivirähkiga vestleb Soome armastatuimaid luuletajaid Heli Laaksonen, kelle tõlkes ilmus kevadel “Kaka ja kevad” (kirjastus Otava). Oodata on lennukat vestlust, sest mõlemad kirjanikud on tuntud omapärase fantaasia ja hea huumori poolest.  Rein Raua romaan “Täiusliku lause surm” (kirjastus Like) ilmus tänavuse Kulka tõlkijapreemia laureaadi Hannu Oittineni tõlkes. Rein Rauaga vestleb Soome rahvusringhäälingu Baltimaade korrespondent, hea Eesti tundja Marjo Näkki. Soome keeles on värskelt ilmunud ka Madis Jürgeni raamat “Rindeoperaator Ivar Heinmaa” (tõlkija Sanna Immanen, kirjastus Pilgrim), mille peakangelane on olnud Soome rahvusringhäälingu hinnatud korrespondent üle kahekümne aasta. Välisuudiste toimetaja tööst kriisikolletes räägib Heinmaa ja tema kolleegi, Soome ajakirjanduskorüfee Rauli Virtaneniga Rain Kooli Eesti rahvusringhäälingust.

Raamatumessil toimuvad ka seminarid, kus arutletakse erinevatel kirjandusest lähtuvatel teemadel. Eurosaadik Indrek Tarand juhib vestlust usalduse ja valikute üle Eesti ja Soome lähiajaloos. Rein Raua ja Leo Kunnasega koos vaeb teemat suursaadik René Nyberg, kelle teos “Viimane rong Moskvasse” ilmub peatselt ka eesti keeles. Maimu Bergi eestvedamisel arutlevad Rein Veidemann, kirjanduskriitik Suvi Ahola ja kirjanik Tuula-Liina Varis selle üle, mis tunne on olla vana kirjanik ja mida arvavad temast ja tema loomingust lugejad, kirjastajad ja kriitikud.

Lisaks programmile on Eestil Helsingi raamatumessil oma väljapanek boksis 6B 83, kus on võimalik tutvuda Eestis ilmunud uuemate raamatutega ning Eesti ja Soome topeltjuubeli „Eesti-Soome 200“ kujundusega.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp