Tiiu Lauri vaibad ja Tõnu Laugu mõõgad rahvusraamatukogus

2 minutit

6. oktoobril kell 16 avatakse rahvusraamatukogu peanäitusesaalis Tiiu Lauri ja Tõnu Laugu ühisnäitus „Mõõgad ja vaibad“.

Näitusel on väljas tekstiilikunstnik Tiiu Lauri viimase 16 aasta looming traditsioonilises tekstiilitehnikas gobeläänis ja metallikunstnik Tõnu Laugu kollektsioneeritud etnograafilised linaropsimismõõgad.
Tiiu Lauri minimalistlik, esteetiline ja rahvuslikke motiive ühendav vaibalooming on loodud põimetehnikas kombineerituna käsitelgedel kudumite ja tikanditega. Autor ise vaibakunstist: „Minu armastus kuulub vaibakunstile ja klassikalisele gobeläänpõimele. Vaip on looja vaba fantaasia mänguväli, kus põimuvad tehnilised võimalused ja materjali pehme soe olemus.“ Vaibaloomingut rikastab ropsimõõkade kollektsioon, mis tutvustab eesti meeste noakäsitlusoskust. Need oskused arenesid sajanditega, sest vajadus linatoodete järele oli eluliselt oluline eesti elamiskultuuris. Ropsimõõkade materjalideks on erinevad puuliigid:
kask, mänd, saar, vaher. Erilist tähelepanu pöörati mõõkade kaalule ja käepidemete suurusele, sest ropsimine oli raske ja tolmurikas töö, mida tegid kõik pereliikmed lastest vanuriteni. Pärast kitkumist, kuivatamist, leotamist ja uuesti kuivatamist algas lõugutamine, milleks on „linaluude“ murdmine. Sellele järgneski töömahukas ja tolmune linade ropsimine. Esmakordselt esitletavad linaropsimismõõgad annavad ajalooliselt olulise tagasivaate eestlaste eluolule.

Tiiu Laur (sünd 1944) on lõpetanud ERKI tekstiilieriala ja viljelenud nii tekstiilikunsti kui ka graafilist disaini Rahvusraamatukogu kunstnikuna. Ta on 1980. aastast Eesti Kunstnike Liidu ja 1993.
aastast Eesti Tekstiilikunstnike Liidu liige, osalenud Eesti ja rahvusvahelistel näitustel. Tiiu Lauri töid on Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis, Eesti Rahvusraamatukogus, mitmetes Tallinna ettevõtetes ja erakogudes kodu- ja välismaal.

Tõnu Lauk (sünd 1938) on lõpetanud sama kõrgkooli metallieriala ning pühendanud end loomingu kõrval suures osas faleristikale. Eesti Kunstnike Liidu liige 1980. aastast. Tõnu Laugu kujundatud ja teostatud sepiseid võib leida arvukalt Tallinna vanalinnast, kuid ka mujalt Eestist, näiteks Narva kindlusest, ning Soomest.

Näitus on avatud 26. oktoobrini.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp