V rahvusvaheline pianistide festival

3 minutit

 

 

 

V rahvusvaheline pianistide festival “Klaver 2006” algab täna! Algab pidulikult, romantiliste klaverikontsertidega, mis viivad meid klaveri kuldaega, sobivalt muusikasündmusele, kus meile on pakkunud elamusi Mihhail Pletnjov, Arkadi Volodos, Angela Hewitt, Marc-André Hamelin jpt. Igal pillil on omad hiilgeajad. Tänapäevasel kuninglikul kontserdisaalide valitsejal on olnud eellased nagu klavikord, klavessiin ja haamerklaver ning tänapäevalgi jätkub uute väljendusvahendite otsimine: mängitakse keeltega, muundatakse heli nii mehhaaniliselt kui elektrooniliselt, kasutatakse abivahendeid poognast alustades ning mutrite ja poltidega lõpetades. Lõpmatu arengutee teeb klaveri kaasakiskuvaks.

Muusika ja kunst laiemaltki elavad tänu isiksustele, inimestele, kellel on oma sõnum ja põletav soov see teisteni viia. Aina üheülbalisemaks muutuvas maailmas polegi see lihtne. Seda enam teevad õnnelikuks need inimesed, kes kõrguvad mastimändidena ja viivad kunsti edasi. Festival “Klaver 2006” esitleb artiste, kes on end pühendanud muusikale. Kes nad siis on?

Maailma haamerklaveri-interpretatsioonis epohhi loonud legendaarne Singapuri/Inglise pianist Melvyn Tan; esimesena maailmas monumentaalse, kogu Liszti klaveriloomingut hõlmava 95 heliplaadiga sarja kuulajateni toonud austraallane Leslie Howard; USA/Itaalia klaveriduo Anthony ja Joseph Paratore, kes ameerikaliku hoo, energia ja säraga toovad kuulajani muusikat barokist jazzini; Vene tipp-pianist Dmitri Aleksejev, kes on oma noorusaegsete Venemaal tehtud salvestistega meile hinge läinud, nüüd aga juba 30 aastat Londonis elanud küpse meistrina lõpuks ka Eestisse jõuab.

Lisaks kuulsustele oleme ikka otsinud ja ka leidnud muusikuid, kelle suur tähelend on just alanud. Eesti publikule toovad elamusi säravalt artistlik, muusika olemust traditsioonitolmu alt vabastav, plahvatusliku energiaga norralane Sigurd Slåttebrekk ja stiilide virvarris unikaalse ümberkehastumisvõimega horvaat Dejan Lazić, kes vahendab muusika kaleidoskoopilisust kõrgeimast poeesiast teravaima satiirini.

Festivali “Klaver” tähtsust eesti pianismi elavdajana on raske üle hinnata. Seekordse esinejate plejaadi eesotsas on suurmeister Kalle Randalu kauni romantilise kavaga. Romantilise sooloõhtuga, mis sisaldab ka Tõnu Kõrvitsa uudisteose esiettekande, astub üles Marko Martin, samuti Hando Nahkur, kes USA-õpingute vahel kodumaale jõuab. Lõppkontserdi muusikalises pillerkaaris ERSOga esinevad Taavi Kerikmäe, Marrit Gerretz-Traksmann, Sten Lassmann ning Kai Ratassepp.

Festivalile jätkub ka enneole­matut. Hilisõhtukontserdil Stockhauseni muusikaga toovad Kadri-Ann Sumera koos Sabine Simoni ja Hendrik Manookiga Eestisse selle nüüdismuusika suurkuju tähtteose “Mantra” kahele klaverile ja elektroonikale, mis viib klaverite kõlamaailma tavakujutelmast kaugele. Lõppkontserdi hiidprojekt ERSO, NYYD Ensemble’i, segakoori Latvija, vokaalsolistide, nelja pianisti ja kõike seda juhtiva dirigendi Olari Eltsiga näitab heliloojate fantaasia piiritust väljendusvahendite otsinguil: on see siis Antheil’ teose põrgulikust rütmivirvarrist välja kasvav lennukimootorite ulgumine, Prokofjevi pompoosne “Ood sõja lõpu puhul”, Jüri Reinvere esiettekandeline “Sloath” 4 klaverile ja 8 koorihäälele või Stravinski žanre lõhkuv meistriteos “Pulm”.

ERSO suurkontserdid raamina, rännak läbi baroki, klassika, romantismi avangardmuusikani, eri maailmajagu­dest, erineva maailmanägemisega pia­nistid – see kõik kokku on festival “Klaver 2006”. Kui unustate hetkeks argipäeva, olete liigutatud, vapustatud, põrutatud muusikast, oleme oma eesmärgi täitnud.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp