Pöördumine

2 minutit

 

Eesti Arhitektide Liidu eestseisus, tutvunud Tallinna linnavalitsuse uue hoone arhitektuurivõistluse materjalidega, leiab, et Tallinna linnavolikogu otsust kinnitada Tallinna linna uue administratiivhoone asukohaks Petrooleumi tänava pikendus, mis asub rajatava Põhjaväila ja mere vahelisel alal, ei saa heaks kiita järgmistel põhjustel:

· Arhitektide, linnavalitsuse ja huvitatud poolte esindajate koostöös tehtud linnaruumi analüüs näitas, et linnavalitsuse uus hoone peab paiknema nn kesklinna jalakäigu- ja ühistransporditsoonis, kus see on kõigile linnakodanikele hõlpsalt kättesaadav. Pakutud võistluse ala ei kuulu keskse ühistranspordi sõlme piirkonda ja ei ole tehtud analüüsi, mis näitaks, kuidas jalakäiguala saaks areneda pakutud alani – seega on hoone külastamine mugav vaid autoga liiklejale.

· Uuele ooperiteatrile asukoha leidmiseks kultuuriministeeriumi juurde moodustatud komisjon on pidanud võimalikest olemasolevatest kruntidest just ülalmainitut sobivaimaks, kuhu rajada eesti rahvale nii oluline kultuuriobjekt. Enne kui hakata rajama uut linnavalitsuse hoonet varem ooperiteatri jaoks kokku lepitud maa-alale, tuleks leida uus vääriline asukoht ka tulevasele ooperiteatrile.

· Võistluse žürii ei vasta avatud arhitektuurivõistluste heale tavale. Žüriist, kes hindab tööde professionaalset taset, peaks vähemalt pool olema sõltumatud ja tunnustatud arhitektid, kelle ideede järgi ja vastutusel on ehitatud analoogseid olulisi objekte või kes on olnud analoogsetel arhitektuurivõistlustel auhinnasaajate hulgas.

· Linnavalitsuse otsused, mis puudutavad avalikku linnaruumi, tehakse enamasti kiiresti ja nähtamatult, puudub igasugune avalikustamine ja sellest tuleneda võiv diskussioon sümbolehitiste paiknemise üle. Situatsioonis, kus isegi äärelinna eramu muutmiseks on vaja aastaid kestvat detailplaneeringu menetlust koos kontaktvööndi analüüsi ja avalikustamisega, on sellise kaaluga otsuste tegemine suletud ringis seaduse mõtte eiramine.

EALi eestseisus protesteerib võistluse algatamise senise käigu vastu ning peab vajalikuks teostada professionaalne analüüs ja selle alusel algatada laiapõhjalise osavõtjate ringiga diskussioon uue linnakeskuse üle, mille dominandiks oleks uus linnavalitsuse administratiivhoone.

EALi eestseisus leiab, et Tallinna jaoks sedavõrd olulisi otsuseid ei tohi langetada kiirustades ja suletud uste taga. Oleme seisukohal, et asukoha valik peab olema põhjalikult läbi kaalutud ning lähtuma linna ja ühiskonna kõige laiematest huvidest.

Ülalmainitut silmas pidades ei pea Eesti Arhitektide Liidu eestseisus praegu võimalikuks määrata oma esindajaid kõnesoleva võistluse žüriisse ja soovitame ka oma liikmetel sellel võistlusel mitte osaleda.

 

Eesti Arhitektide Liidu eestseisuse nimel

Ülar Mark,

EALi esimees

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp