Pealelend – Ivar Põllu, „Pao-pao“ lavastaja

2 minutit

sirp_2016_27_0021__art_r2

Pärnu Endla teater toob täna õhtul Paikuse-Reiu vabaõhulaval esimest korda publiku ette suvelavastuse „Pao-pao. Kuldse Trio lood“. Lavastaja, kunstnik ja muusikaline kujundaja on Ivar Põllu Tartu Uuest teatrist, muusikajuht Rando Kruus, kostüümikunstnik Renate Keerd, valguskunstnik Margus Vaigur ja videokunstnik Argo Valdmaa. Lavastuses mängivad Mihkel Smeljanski, Jüri Vlassov, Ago Anderson, Juss Haasma, Jaan Rekkor, Ireen Kennik, Carmen Mikiver, Lauri Mäesepp, Sander Rebane ja Tambet Seling.

Kuidas on Kuldse Trio aastakümneid vaigistamatult kõlanud muusika mõjutanud teie kujunemist ja hilisemat muusikalist tegevust?

Kunagi, kui Kuldne Trio oli televisioonist tuttav, aga ilma plaadita ansambel, ringles mingi kontsertlindistus, mis oli väga hea. Mul olid kõik laulud peas, Jaak Joala lauludele lisaks. Ilmselt on see mind saatnud siiani, kas siis jaatuse või eituse kaudu.

Milline oli Kuldse Trio ühiskondlik roll teie lapse- ja noorpõlve ajal ning kuidas on see aastakümnetega muutunud?

Kunagi oli Kuldne Trio omamoodi avangard, minusugusele maapoisile küll. Vahepeal oli Kuldne Trio ju pigem halva maitse mõõdupuu, minusugusele Tartu üliõpilasele küll. Nüüd on nad legend, muusika- ja huumoriajaloo üks tellistest, mis on üle hea ja halva hinnangutest, vähemalt minusugusele keskikka purjetavale inimesele küll.

Kui palju on lavastuses „Pao-pao“ Kuldse Trio tegelikku lugu ja kui palju ilukirjanduslikku väljamõeldist? Kas konsulteerisite lavastusele teksti kirjutades Kuldse Trio liikmetega?

Siin on vähe ilukirjanduslikku väljamõeldist, sest Kuldse Trio lood ise on nii ilusad ja juba ka raamatusse kirja pandud. Pigem tuli mul neid põimida ja liita, et saavutada loo tihedam kude ja lõpuks ehk ka mingi üldistus. Selle tõttu on eksitud mõningate faktide vastu. Enne proove faktide asjus meistritega palju ei suhelnud, aga olen, nagu ikka, proovide käigus teksti kõvasti arendanud. Olen just asjaosaliste vahetutest meenutustest lähtuvalt stseene juurde kirjutanud ja täiendanud ning olen selle kogemuse eest väga tänulik.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp