Teod: KATRI RISTAL

4 minutit

Innovatsioonist, loometööstusest ja loovuse tõusust räägitakse viimasel ajal igal sammul. Eesti arengukavas aastateks 2007 – 2013 on sellele samuti pööratud suurt tähelepanu. Loometööstuste ning disaini roll ja nendega seotud kultuuriline panus on kaasaegse majanduse võtmeteema. Tõeline väljakutse ei seisne mitte uute toodete jätkuvas loomises, vaid olemuselt täiesti uute protsesside ja ärimudelite disainimises. On ainult aja ja arengu küsimus, et EKA oleks senisest avatum potentsiaalsetele koostööpartneritele ja tööandjatele.

Disaini innovatsioonikeskuse loomise eesmärk on arendada edasi uuendusmeelset ja ettevõtlikku kunstiakadeemiat. Keskuse funktsiooniks on olla stabiilne ühenduslüli akadeemia ja selle erinevate koostööpartnerite vahel (ülikoolid kodus ja välismaal, ettevõtted, organisatsioonid), koordineerida nii kodumaiseid kui rahvusvahelisi projekte, arendada EKA liikmeskonna ettevõtlusvõimekust ning suurendada loometöötajate tööhõivet Eesti ettevõtlussektoris, majanduses ja ühiskonnas.

Sõnadest tegudeni jõudmiseks on keskus oma tegevuse koondanud kahel suunal: üks neist on suunatud akadeemia sisse, s.o liikmeskonnale (õppejõud, tudengid), teine välja, s.o potentsiaalsetele partneritele (ettevõtetele-organisatsioonidele, tulevastele tööandjatele, praktikapakkujatele, teistele ülikoolidele jmt). Akadeemias on meie eesmärk EKA liikmeskonna ja lõpetajate koostööpotentsiaali tõstmine mitmete koolituste ja konsultatsioonidega (juriidika, ettevõtlus jmt). Majast välja suunatud tegevuse eesmärk on EKA kompetentsivaldkondade ja koostöövõimaluste tutvustamine ning potentsiaalsete koostööpartnerite otsimine-leidmine-koolitamine.

Kuigi keskuse töötajad on enamasti kas majandus- või juriidilise haridusega, kuulub meie hing ja sügav austus kunstile ja kultuurile, mis võimaldab ühendada töö ja hobi.

 

Mida disaini innovatsioonikeskus on kahe ja poole aasta jooksul suutnud korda saata?

Oleme arenenud väikseks tegusaks üksuseks, kust EKA õppejõud, tudengid, töötajad ja äsja lõpetanud saavad küsida nõu juriidilistes ja ettevõtlusalastes küsimustes, juhime ja/või koordineerime mitmeid kohalikke koostöö- ja suuremaid europrojekte, vahendame tudengeid praktikale välisriikidesse jmt.

Eelmisel aastal alustasime disainiseminaride sarja “FutureSense”. Selle eesmärk on vahendada edukaid disaini rakendamise näiteid maailmast ning ergutada Eesti ettevõtjat kasutama disainerit või loova distsipliini töötajat üldiselt.

Teist aastat järjest koordineerime tudengite praktikaprojekti, mille raames saab tudeng minna välisriigi ettevõttesse kuni aastaks praktikale. Praegu tahame tegeleda sellega, et luua sarnane võimalus ka Eesti ettevõtetes.

2005. aastast anname välja EKA ajakirja ning lõpetajate kataloogi. Ajakiri annab kaks korda aastas ülevaate akadeemias toimuvast ning kuna igal numbril on ise kujundaja, tekib ajakirja numbritest omamoodi graafiliste disainerite galerii.  Lõputööde kataloogi eesmärk on tutvustada äsja lõpetanute loome- ja ideepotentsiaali ning levitada infot värskest täiendusest tööjõuturul. Tervikuna kaante vahel esitatuna on üks lend väga tuntav täiendus kõigil looverialadel. Akadeemia omalt poolt soovib olla kindel, et lend jääks kõrgeks ning maandumine reaalsel tööturul oleks võimalikult pehme.

Koostöös MTÜga Sina, Mina ja Keegi anname välja noore disaineri auhinda “Säsi”. Auhinna eesmärk on noorte disainerite loova ja iseseisva tegutsemise toetamine ja julgustamine, disaini propageerimine ning uute loojate toomine meedia, avalikkuse ja eelkõige ettevõtluse huviorbiiti.

2005. ja 2006. aastal viisime läbi uuringu, mille raames uurisime Eesti tootearendusega tegelevate ettevõtete disainikasutuse barjääre. Peamine takistus disaini ja disaineri kasutamisel olid madal teadlikkus ja oskamatus loova isikuga koostööd teha. Samas näitas uuring selgelt ettevõtjate huvi ja valmidust disainist kui ettevõtte arengut hoogustavast distsipliinist rohkem kasu saada. Suures osas uuringu tulemuste põhjal saigi ellu kutsutud disainiaasta.

 

Mis on lähiajal plaanis?

Lähiaja suurim ettevõtmine ongi disainiaasta, mille eesmärk on koondada paljud eri sihtgruppidele suunatud sündmused ühtse nimetaja alla ning saavutada disainile ja loometööstusele laiemalt suurem kõlapind. Suurima ettevõtmisena on plaanis ürituste sari “Disain tuleb külla”, mille raames paneme kokku Eesti disainiajaloo pärleid ja tänapäeva edukaid koostöönäiteid tutvustava rändnäituse, mis jõuab kõikidesse maakonnakeskustesse. Rändnäitusega käib kaasas koolitusseminar “ABCDisain” ettevõtjaile ja töötoad lastele.

Lõputööde kataloogist  arendatakse edasi Eesti loometöötajate veebipõhine andmebaas, kust saab ülevaate meie lõpetajatest ning nende töödest, ka uue koostöö võimaluse.

Keskus viib EKA osakondades läbi ettevõtluspäevi, kus osakonna lõpetajad jagavad kogemusi reaalses tööelus toimetulekuks. Tihtipeale puudub veel koolitöid tegeval tudengil arusaam, millised tegutsemisvõimalused on tema erialal pärast lõpetamist.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp