Muuseumiöö Uue Kunsti Muuseumis

5 minutit

MUUSEUMIÖÖ – ÖÖS ON LAINEID
Pärnu Uue Kunsti Muuseumis
Muuseum tasuta avatud 18 – 23.00!
NB! Kuni kella 18-ni on muuseumi külastamine piletiga.
Esplanaadi 10, Pärnu | www.mona.ee
Tavapäraste näituste kõrval saab tutvuda Uue Kunsti Muuseumi kollektsioonis olevate mere-teemaliste teostega. Tähelepanu all on Belgia kunstniku Daniel de Chenu teos “Taevapiir”, Mark Sadani (USA) fotoseeria “Veealune Leslie” ning Ellen Kolgi (Eesti) Carrara marmorist skulptuur “Merevahust sündinu”. Nimetatud teoseid eksponeerime ainult muuseumiööl, 14. mail.
Nii kavas olevatel kui ajutisel näitusel eksponeeritavaid töid tutvustavad muuseumi töötajad.
Avatud näitused:
“MUUTUV JA MUUTUMATU. Eesti kaasaegne maalikunst”
Eesti maalikunsti 2016. aasta mahukas ülevaatenäitus, kuraator Jaan Elken.
“ANNA UUS ELU – liikumine”
IV taaskasutusteemaline kunstinäitus, kus eksponeeritud uudsed disainilahendused mille tootmisel kasutatud taaskasutusmaterjale, tootmisjääke jms materjale. Kuraator Marie Soosaar-Virta.
“VÕLUAKNAD”
Arne Aderi loodusfotode näitus, suunitlusega lastele ja täiskasvanuile, kelles tükike last ja linnuhuvi.

******
Näitustest täpsemalt
“MUUTUV JA MUUTUMATU”
Eesti kaasaegse maalikunsti 2016 aaasta ülevaatenäitus.
Eesti maalikunsti raudvara ei ole oma enamuses pidanud vajalikuks suhestuda iga uue, metropolidest siia jõudva tuule/tuulekesega – väljendusvahendite teisenemine nende kunstnike loomingus on pigem pidev, aeglane ja katkematu protsess, ja märgatav vaid eriala peensustega kursisolevatele kolleegidele ja maalikunsti kiindunud kunstipublikule. Kavandatav näitus toob ühe katuse alla võimalikult erinevad praktikad ja kunstnike põlvkonnad, luues kontrasti- või samastumise printsiibil intensiivse maalimaastiku.
Näitusele on kaasatud ka nende kunstnike looming, kes projektipõhiselt maalikunstiga tegeledes loovad uusi vaatenurki maalikunstile. Alates 1970-ndatest on maalikunsti eksponeerimise tavades ühe enam märgatav suund esitada maalikunsti installatiivsete ruumikunstide osana, või/ka maalikunsti tavapärasest erinevatel alusmaterjalidel – maalingud seintel/kiledel, suureformaadilised tööd paberil, maalikunsti sümbioosid video- ja valguskunsti projektsioonidega jne.
Eriala vaimse tervise huvides on samaväärselt aktuaalne nii võime muutuda, teiseneda, integreerida endasse uusi lähenemisnurki kui võime säilitada püsiväärtusi – nimetame neid siin sõnaga “muutumatud”.
Näitusest on maalikunstnike liidu liikmete kõrval kutsutud osa võtma maalieriala üliõpilased Eesti Kunstiakadeemiast, Tartu Ülikooli maalikunsti õppetoolist ja Tartu Kõrgemast Kunstikoolist.
Näituse kuraator / kontseptsioon ja kujundus: Jaan Elken , Tartu Ülikooli professor

Taaskasutusteemaline näitus “ANNA UUS ELU: LIIKUMINE”
Uue Kunsti Muuseum korraldab juba neljandat korda taaskasutusteemalist kunstinäitust, millest on osavõtnud üle saja kunstniku. Seekordne näitus kannab alapealkirja LIIKUMINE ning on pühendatud kas tootmisjääkide või muu taaskasutusmaterjali rakendamisele uutesse disainitoodetesse ning kunstiteoste loomisesse.
Teema LIIKUMINE on kui suund kiiruse, muutumise, uute kihtide ja tasandite leiutamisel. Kunstnikel oli õigus teemat vabalt tõlgendada.
Näitusel näeb taassünnilugusid, kus telgid sündisid uuena mantliteks; vinüülplaadid rändasid seinale kelladeks; sõrmkübarad ja padrunikestad leidsid elu ehetes; üksikutest taldrikutest vormus seinalamp; autogaraažist leitud juppidest said disainvalgustid ja veel palju huvitavaid lugusid ootavad oma lugude nägemist näitusel.
Põnevaid lahendusi leidub sellel näitusel igast valdkonnast ning kunstnike fantaasia on olnud piiritu.
Näitusel osalevad:
Ain Toim, Endla Murd, Evelyn Hints, Jaan Pärn, Kairi Lentsius, Kairi Orav, Karin Paumer, Kimmel Disain, Kristi Toome (New Rustic), Kristjan Indus, Lauri Lihten-Haavel, Leonardo Meigas, Kalli Avald, Liina Noorlaid, Marit Nõmmik, Margus Rebane, Martin Kroot, Merle Nisuma, Merlin Lõiv, Pavel Sidorenko, Per William Petersen, Piret Kändler, Tanel Tolsting, Tarmo Mäesalu, Tuulikki Tolli, Vuhti Maja Galerii.

Kunstnikud, kes kasutavad oma loomingus igapäevaselt teise ringi tooteid, oskavad edasi anda teadmisi, mis väärtustavad oma panuse andmist keskkonnasäästlikku eluviisi. Kunstinäituse raames toimuvad ka töötoad, milles osalejatel on võimalus näha, kuidas teha keskkonnasõbralikumaid otsuseid igapäevaelus. Kui meie näitusekülastajal või töötoas osalejal tekib lisaks loomingulisusele ka huvi keskkonnahoiu või nn jäätmete taaskasutuse vastu, oleme oma näitusega eesmärgi täitnud.
Protsess, kus vanast saab uus ja põnev, kätkeb endas teadmist, et mõtleme ka oma ümbritseva peale – ANNAME UUE ELU!
Näitust toetavad: Pärnu Linnavalitsus, Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu.
Näituse koostaja: Marie Soosaar-Virta

Arne Aderi fotonäitus “VÕLUAKNAD”
Bioloogia haridusega loodusfotograaf Arne Aderit on Eestimaa loodus köitnud aastakümneid ning ta on õppinud silmama looduse poolt pakutavat. Kui elus looduse puhul tulevad kasuks ja maksavad biloogiaalased teadmised, siis eluta looduse puhul peab oskama lihtsalt vaadata ning pilt jutustabki sulle oma loo. Arne Ader on arvamusel, et igal pildil peab jutustada olema oma lugu, kasvõi lühidalt. Looduspilte tehes, mõtleb ta pidevalt, et kaadris ei oleks midagi üleliigset, midagi sellist, mis pildi igavaks muudaks. Samuti teab Ader rääkida, et looduspiltnikul on kaks äärmust – kannatlikkus ja kiirus. Mõnikord peab  küllalt kiire olema, samas peab valmis olema ka pikkadeks ootamisteks. Loomast-linnust paar sammu ees olles, aimates ta käike, hakkab juhtuma kaamera ees imelisi asju.
Kevadet tervitavad Pärnus Arne Aderi loodusfotode näitus, suunitlusega lastele ja täiskasvanuile, kelles tükike last ja linnuhuvi.
Loodusmees kirjutab oma näituse “VÕLUAKNAD” kohta järgmist:
“Piisab vähesest, et olla armas ja ilus tildritibu – udupehemest sulerüüst, pisut pallikesest kehast, ilmsüüta silmavaatest… Ka karupoeg lummab meid sarnasel viisil, kuigi pisikese linnuga ta välimuse poolest ei sarnane. Ju on maailmal musttuhat erinevat nägu, ent vaid üks armastus ja üks ilu.
Kui erinäolistel eluvormidel leidub kasvõi kübeke lapselikku lusti, suudab see meis äratada ühe tuttava tunde. Ja kui oskame seda tunnet märgata, võib saada tildrist või karust võluaken tollesse salapärasesse paika, kust on pärit armastus ja ilu.”
Arne Ader

Uue Kunsti Muuseum
Esplanaadi 10, Pärnu
avatud mais iga päev 9-19.00

Avaleht


https://www.facebook.com/Museum.of.New.Art

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp