Sigrid Viir Draakoni galeriis

2 minutit

SigridViirAlates teisipäevast, 26.04.2016 on Draakoni galeriis avatud SIGRID VIIR’i (1979) isiknäitus „Hirmus ilus torukael“.

Pane tuli põlema.
Teooriad on ehitised ja vahel need logisevad täiega,
mõtted on taimed ja kannavad vilja,
mägi on inimene ja teda saab vallutada,
kurb on kitsas ja õnnelik lai,
mõistmine on nägemine, nägemine on puudutamine,
probleemid on tahked objektid, mis lahustuvad,
tundmatu on ülal, miskit on õhus,
aeg on raha ja tähtis on suur.
Näed nüüd kuidas ma seda mõtlesin.*

*koostatud George Lakoff’i ja Mark Johnson’i raamatu ”Metafoorid, mille järgi me elame” ainetel

Näituse “Hirmus ilus torukael” keskmes on katakreesi mõiste rakendamine visuaalse materjali teenistusse. Katakrees on kahe metafoori kokkupõrge, taotuslik apsakas millegi rõhutamiseks, kus sobimatud mõisted ühendatakse sõna tavapärast kasutust eirates. Kummaline, ebatavaline, võõramaine võrdlus või assotsatsioon kahe täiesti erineva asja vahel.
Metafoorid mängivad olulist rolli selles, mis on meie jaoks reaalne. Tegemist pole pelgalt retoorilise võttega vaid reaalsust vormiva ja argikäitumist mõjutava troobiga.
Sõnade tähendus ei tulene nende sarnasusest maailmaga. Fotot peaks pigem vaatma kui iseseisevat objekti ja vähem kui taasesitust. “Hirmus ilus torukael” on uudishimulik meelevaldne võte peaaegu poolikute lugude rääkimiseks, valmis objektide suuna muutmiseks sõltuvalt sellest kes asetseb kelle kõrval ja millised silmad seda vaatavad.

Sigrid Viir
Sigrid Viir on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia fotograafia osakonna ja tegutseb lisaks sooloprojektidele aktiivselt ka kunstnike rühmituse Visible Solutions OÜ liikmena, millega osales 9. Manifesta nüüdiskunsti biennaalil Genkis. Kunstnikuna huvitavad teda sotsiaalsed kokkulepped, moraalinormid ja reeglid, mis on vaikimisi „igapäevasteks tööriistadeks“, mida ühiskonnas toimimiseks tarbitakse, kuid mille kasutamine jääb tihtilugu märkamatuks, sest need on liialt omaks võetud. Viir kasutab loomingus fotograafia, installatsiooni ja video elemente. 2011. aastal oli ta nomineeritud kunstipreemiale Köler Prize, 2013. aastal pälvis ta Eesti Kultuurkapitali kunstivaldkonna aastapreemia.
Näitus jääb avatuks 14. maini 2016.

___________________________________________________
Hobusepea galerii
Draakoni galerii
gsm: (+372) 52 85 324
tel.: (+372) 6276 777
fax: (+372) 6273 631
e-mail: galerii@eaa.ee
http://www.eaa.ee/hobusepea
http://www.eaa.ee/draakon
Hobusepea 2

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp