Rohkem süvenemist, rohkem kõike!

2 minutit

Kirjandussaateid on ERRi tele- ja raadiokanalites päris palju. Praegu on käigus sarjad „Kirjandusministeerium“, „Loetud ja kirjutatud“, „Peeter Helme soovitab“ ja „Uus raamat“. Vahel on kirjandusteemat ka „Vasaras“, „OPis“ ja „Plekktrummis“. Raadioteater laseb „Luuleruumis“ eetrisse luulesalvestusi, püsib kuuldemängude ja järjejuttude traditsioon. Aeg-ajalt toovad vaheldust projektipõhised sarjad nagu „Luulelahing“ või „-atlas“, mullused armastuseasjad jne. Tänavu on tulekul Shakespeare’i sonettide sari. Näidatud on kirjandusfestivalil „HeadRead“ tehtud salvestusi. Jne.

Urmas Vadi loomingulise puhkuse tõttu on praegu kahjuks uinuvas olekus kaks huvitavat raadiosaadete sarja: „Ahjualune“ ja „Kohustuslik kirjandus“. Seetõttu ei taha lõplikku üldistust teha, aga paar tähelepanekut siiski.

Käsitletavate teemade ring on üsna lai, kuid analüüs jääb sageli õblukeseks ja poleemika põgusaks. Teemavalik on väga toimetaja nägu. See ei oleks probleem, kui toimetajad ei kattuks ja saated üksteisega seetõttu ei sarnaneks. Ei teeks paha, kui kirjanduse koorekiht oleks paremini esindatud, vaadatagu kas või kõiksugu auhindade nimekirju. Saatejuht peaks alati olema saateks valmistunud ega kalduma soleerima.

On hea, et saated teevad omavahel koostööd, soovitavad üksteisele esinejaid jne. Paraku tekib siis, kui näiteks Kairi Look või Jürgen Rooste lühikese aja jooksul mitmes saates figureerivad, küsimus, kas ERR on otsustanud neile kampaania teha.

Saates „OP“ on kirjandus vaeslaps. „Kirjandusministeeriumile“ ei soovita „OPil“ liialt loota – minister saab eetrisse ainult kord kuus ega ole seetõttu eriti operatiivne. Teatud valdkondade eelistamine peegeldub kahetsusväärselt „mõjukaima kultuurikriitiku“ valimisel. Kandidaadid on kõik „OPist“ ehk pole kirjanduskriitikud.

Mõnigi n-ö püsisari võinuks pikemalt vastu pidada kui keskmine projekt, neid saanuks ehk elavdada mõne rubriigiga. Praegustest pean parimaks „Plekktrummi“. Kirjanduslikke külalisi on Joonas Hellermal olnud mõõdukalt, kuid vestlused nendega see-eest väga sisutihedad. Neid saateid tasub küll vaadata mitu korda.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp