Klaveripäev Luunjas

2 minutit
Foto Alo Põldmäe
E. Hiisi konstrueeritud kabinet-tiibklver Estonia.

Luunja kultuuri- ja vabaajakeskus tähistab koostöös Eesti Rahvusliku Klaverimuuseumi eestvedaja Alo Põldmäega 16. aprillil kell 13 Estonia klaveri looja, Luunja vallas sündinud Ernst Hiisi 144. sünniaastapäeva.
2013. aasta novembrist on vabaajakeskuse ruumides avatud Hiisile pühendatud klaverimuuseumi filiaal, kus huvilistel on regulaarselt võimalik kuulata klaverikontserte. Hiisi sünniaastapäeval astuvad üles muusikakoolide õpilased Tartust ja Tartumaalt. Pärast õpilaste esinemist annab kontserdi Eesti tipp-pianist Age Juurikas. Kontserdimaratonile eelneb Alo Põldmäe loeng „Uut Ernst Hiisist ja tema klaveritest“.
Kontserti toetab Eesti Kultuurkapital ja on tasuta.
Ernst Hiis (sündinud Ernst Ihse, ka Ernst Karl Hiis; 16. aprill 1872 Luunja vald – 29. oktoober 1964 Tallinn) oli eesti klaverimeister ja ettevõtja, keda peetakse praeguse Estonia Klaverivabriku rajajaks.
Ernst Hiis õppis klaveriehitust Robert Rathke vabrikus Tartus. Kui see 1892. aastal pärast tulekahju Peterburi kolis, töötas Hiis seal klaverimeistrina. 1903. aastal avas Hiis Peterburis oma klaveritöökoja E. A. Ihse ning 1912. aastal käis ennast täiendamas Hamburgis Steinway klaverivabrikus. Aastal 1927 asutas Hiis Tartus oma klaverivabriku, mis mõni aeg hiljem Tallinna ümber kolis. Hiis oli ainuke, kes siin klaveritootmist ka pärast Teist maailmasõda jätkas. Tänu tema valmistatud Stalinile sünnipäevakingiks saadetud klaverile anti Moskvast 1950. aastal korraldus koondada Eesti klaveritootmine Estonia Klaverivabrikusse. Vabrik on siiani truuks jäänud Ernst Hiisi esialgsele põhimõttele, et valmistatakse üksnes käsitsi tehtud tippkvaliteediga tiibklavereid.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp