Karlovy Vary filmipidu spa-paradiisis

5 minutit

 

Karlovy Vary 41. filmifestivali žürii tööd juhtinud serbia režissööri Goran Paskaljevitći sõnul oli tänavuse konkursiprogrammi filmide läbiv teema perekond. Esile tõusid probleemid, kuidas elada perekonnas, kuidas sobituda ühiskonda. Enamik viieteistkümnest konkursis osalenud filmist näitasid elu tumedamat poolt, ent tegid seda intiimselt ja ausalt.

Karlovy Vary filmifestivali peaauhinna Kristallgloobuse pälvis ameeriklanna Laurie Collyer’ “Sherrybaby” – lugu narkosõltlasest Sherry Swansonist, kes pärast võõrutust ja vanglakaristust püüab taas jalule saada. Filmi tugevust näitab seegi, et ka parima naisosatäitja Kristallgloobus läks “Sherrybaby” peaosalisele Maggie Gyllenhaalile, kes mängib karakteri veenvaks ja pani ta saatusele kaasa elama. Sherry tahab suhteid taastada oma tütrega, keda on vahepeal kasvatanud tema vend Bob oma naisega. Sherry otsib tööd, kohtub oma järelvaatajaga, püüab tütrega sõbruneda. Kuid minevik, millega pole rahu tehtud, ei lase end unustada: aeg-ajalt aimub sealt seksuaalse ärakasutamise tumedaid varje.

“Sherrybaby” on Laurie Collier’ debüüt-mängufilm, millele ta kirjutas ise stsenaariumi ja lavastas. Varemalt kogus noor filmilooja kuulsust dokumentalistina, tema “New Yorgi unistus”, puertoriikolaste perekonna lugu New Yorgis, võitis mitmeid auhindu.

Festivali žüriil on õigus välja anda ka kaks eriauhinda ja need läksid Bulgaaria-Saksa koostööfilmile “Tagurpidi jõulupuu”/“Christmas Tree Upside Down” (Ivan Cherkelov, Vassil Živkov) ja Tšehhi filmile “Kaunitar kimbatuses”/“Beauty in Trouble” (Jan Hrebejk). “Tagurpidi jõulupuu” jälgib hiigelsuure jõulukuuse teekonda mägedest alla, andes sel teekonnal ühtaegu ülevaate postsotsialistliku Bulgaaria inimestest ja nende mõtteviisist. “Kaunitar kimbatuses” on lihtne perekonnalugu ootamatu lõpuga.

Parima režisööri auhind anti norrakale Joachim Trierile filmi “Kordus”/“Reprise” eest. See on linalugu kahest noorest, kes soovivad saada kirjanikuks, tehtud Truffaut’ stiilis.

Parima meesosatäitja auhinna sai Andrzej Hudziak rolli ees Poola filmis “Inimesi mõned, aega vähe” / “Several People, Little Time”, mille tegevus leiab aset Varssavis 1970. aastate lõpus ja 1980. alguses ning mille tegelasteks on poeet Miron Bialoszewski ja pime Jadwiga Stanczak.

Kriitikud teavad, et võistlusprogramm ei ole tavaliselt festivali parim osa, pärleid võib leidda pigem kõrvalprogrammides. Nii ka siin. Kui arvestada, et Karlovy Vary võistlusprogrammi filmid peavad olema valminud pärast 1. jaanuari 2005 ja olema rahvusvahelised, maailma- või Euroopa esilinastused, siis pole väga palju loota. Berliin ja Cannes riisuvad koore, häid filme ei tehta palju. Kuid kõrvalprogrammid, nagu Variety kriitikute valik ja “Midnight Screenings”, pakkusid küll mitmeid toredaid üllatusi. Viimase koostas ameeriklane Samuel Stuart, kelle mullune dokumentaalfilm “Kesköised filmid: marginaalist mainstream’ini” uuris kultusfilmide fenomeni. Nüüd tõi ta need filmid ka festivalile. Samuelsi programm sisaldas teiste hulgas ühe ameerika tuntuima elusoleva avangardimeistri Kenneth Angeri filme – harv võimalus neid näha!

Karlovy Vary tribuutprogramm oli pühendatud legendaarsele lavastajale John Hustonile, kelle filme käis esitlemas tema näitlejast poeg Danny Huston (“Ustav aednik”, “21 grammi”). Berliini ja Cannes’i paremaid palu sisaldas alaprogramm “Horisont”, väärt vaatamist pakkus Sundance’i festivali valik Karlovy Varys.

Kristallgloobuse väljapaistva panuse eest filmikunsti pälvis Andy Garcia, kes esitles festivalil oma filmi “Kadunud linn” / “The Lost City”. Andy Garcia on mänginud paljudes filmides: “Puutumatud”/“The Untouchables”, “Ocean’s Eleven” ja “Ristiisa” III/“Godfather”. “Kadunud linnas” mängib ta samuti ise peaosa, kaasa teevad ka Bill Murray ja Dustin Hoffmann.

“Kadunud linna” tegevus toimub revolutsioonieelses Havannas ja see on Garciale väga isiklik film. Tema perekond emigreerus Kuubast 1961. aastal, kui ta oli viieaastane. Kahe ja poole tunnine ajalooline perekonnasaaga möödub märkamatult: poliitilisi arutlusi ja emotsionaalse pinge kasvu tasakaalustavad efektsed Kuuba muusika- ja tantsunumbrid. Garcia oskab head filmi teha küll!

Filmi poliitilist külge kommenteerides ütles Garcia, et Euroopas kannavad paljud noored Che Guevara pildiga särke, aga ei tea, mida see mees tegelikult korda saatis: mõnele on ta kangelane, teistele aga mõrtsukas. Üks süsteem on Kuubal valitsenud 47 aastat, Garcia usub, et muutus tuleb vältimatult, ehkki valitsev Fidel Castro pole näidanud üles vähimatki huvi demokraatia vastu.

Dokumentaalfilmide auhinnad said Andreas Horvathi “Views of a Retired Night Porter” (alla 30minutiline film) ja Timo Novotny “Life in Loops” (üle 30minutiline film). Ida-lääs programmi auhind anti Milena Andonova filmile “Monkeys in Winter”. Europa Cinemas ja FIPRESCI auhinna pälvis Aku Louhimies filmiga “Frozen City”.

Eestit esindas Karlovy Vary kavas Veiko Õunpuu “Tühirand”, mida reklaamiti kui “lakoonilist armastuse portreed Eesti moodi Aki Kaurismäe või Jim Jarmuschi stiilis”, koos kolme teise lühifilmiga kõrvalprogrammis “Forum of Independents”. Mõlemad seansid olid välja müüdud ja publiku vastuvõtt hea, ehkki korraldajate koostatud lühifilmide valik koos näitamiseks polnud kõige õnnestunum.

Karlovy Vary on erakordselt võluv festival: siin on piisavalt glamuuri ja staare (luksuslik ava- ja lõputseremoonia Tšehhi president Vaclav Klausi osavõtul, peod hiilgavas Grand hotel Puppis), ent samas moodustavad enamiku kinokülastajatest noored backpacker’id, kelle jaoks on pilet odav (tudengile 25 Eesti krooni) ja neile on linnapiiril asuvatest telklaagritest organiseeritud transport. Ka ratastoolis ini-mes-tele on kino uksed avatud, nii et kõigile on filmide nautimiseks võimalused loodud. Saalid on täis, filmivalik suurepärane, linn imeilus, õlu odav, ka mojito’t saab endale lubada, Becherovkast rääkimata. Õhkkond on Ida-Euroopa spa-paradiisile omaselt laid-back, kui filmivaatamisest isu täis, saab ujuda Thermali basseinis või nautida kohalike termaalvete tervistavat mõju. Pole siis ime, et korraldajatel tuleb igal aastal vastu võtta järjest rohkem külalisi.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp