Maailma muusika päevad Eestisse

3 minutit

ISCM_Korea30. märtsil Eesti aja järgi öösel hääletasid Lõuna-Koreas Rahvusvahelise Nüüdismuusika Ühingu ISCMi (International Society for Contemporary Music) aastakonverentsil osalejad üksmeelselt selle poolt, et Eesti Heliloojate Liit ja festival Eesti muusika päevad korraldavad maailma kõige olulisema nüüdismuusika aastakonverentsi ja suurim nüüdismuusikafestivali Maailma muusika päevad (World Music Days) 2019. aastal Eestis.
Praegu osalevad Lõuna-Koreas Tongyeongis konverentsil ja Maailma muusika festivalil EHLi esimees Märt-Matis Lill ja helilooja Liisa Hirsch, kelle segakooriteose „a moment …” valis ISCMi sõltumatu žürii esindama Eestit tänavusel festivalil.
ISCM on maailma olulisim rahvusvaheline võrgustik, mis on pühendunud nüüdismuusika levikule ja kontaktide loomisele ning ühendab enam kui 50 riigi nüüdismuusikafestivale või selle muusikasuuna põhifookusega organisatsioone. ISCMi  peamiseks kunstiliseks väljundiks on festivali World Music Days korraldamine.
„ISCMi otsus näitab, et me oleme väga tõsiseltvõetavad tegijad ka korralduslikus plaanis rahvusvahelisel nüüdismuusika areenil. Eesti nüüdismuusikal, sealjuures mitte ainult heliloojatel ja interpreetidel, on äärmiselt kõrge maine. Mitmed inimesed on tulnud rääkima ühest või teisest eesti heliloojast, keda nad on sattunud kuulma.  Üldine reaktsioon on suur hämming, kui kuuldakse, kui väike on Eesti rahvaarv. Üks USA helilooja küsis, et kas kõik eestlased on siis muusikud,” jagab esimesi mõtteid pärast Eesti kinnitamist sündmuse korraldajaks Märt-Matis Lill.
Eesti Heliloojate Liit  kuulub ISCMi aastast 2005 ja on seega organisatsiooni üks nooremaid liikmeid, kuid ometi valiti EHLi esindaja seoses aktiivse osalemisega ja tänu siinse uue muusika tuntusele juba 2012. aastal ISCMi juhatusse esindama Põhjamaade ja Baltimere piirkonda.  Selles piirkonnas on Maailma muusika päevad läbi viidud üksnes Helsingis (1978) ja Vilniuses (2008). 2019. aastal saab Maailma muusika päevade korraldajaks EHLi esindusfestival Eesti muusika päevad (EMP), mis tähistab siis oma 40 aastapäeva.
„Aprilli alguses toimuva ISCMi aastakonverentsi ja Maailma muusika festivali korralduseks pannakse kokku eraldi meeskond, mis asub sündmust ette valmistama kohe pärast tänavusi Eesti muusika päevi. Ettevõtmine sünnib tihedas koostöös nii muusikute-heliloojate, kultuuriorganisatsioonide kui ka erasektoriga,” selgitab EMPi produtsent Madli-Liis Parts. „Kindlasti luuakse Eesti heliloojatele ja muusikakollektiividele parimad võimalused enda tutvustamiseks, sest Eestisse saabuvad vähemalt nädalaks maailma nüüdismuusika võtmetegijad ja rekordarv ajakirjanikke. ISCMi festival on ülisuur rahvusvaheline foorum, kus on esindatud heliloojad kogu maailmast, ent samal ajal on kõigi osalejate kõrgendatud tähelepanu pööratud just korraldajamaa muusikale.”
Vaata lisa
http://worldmusicdays2016.kr/

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp