Rahvuskaaslaste programmil on mõju

2 minutit

17. ja 18. septembril peeti Tartu ülikooli Narva kolledžis kolmas rahvuskaaslaste programmi konverents, kus käsitleti mitmeid väliseestlastega seotud küsimusi. Konverentsil anti ülevaade väliseestlaskonna muutustest ja otsiti võimalusi, kuidas arendada riigi rahvuskaaslaste poliitikat, lähendada kodu- ja välismaal elavaid eestlasi ning säilitada eesti keelt, meelt ja rahvuskultuuri väljaspool Eestit.
Seekordse konverentsi teemade ring oli varasemast tunduvalt laiem: programmi keskme ehk eesti keele ja kultuuri välismaal säilitamise kõrval peatuti põhjalikumalt väljarände (ja ka tagasituleku) majanduslikel ja sotsiaalsetel põhjustel, kogukonnaloomel, sidemete säilitamisel ja kuulumisel mitmesse ühiskonda korraga.
Konverentsil tutvustati ka riikliku „Rahvuskaaslaste programmi (2009–2013)“ mõju-uuringu esmaseid tulemusi. Uuringu keskne järeldus on, et programm ja programmist toetatud tegevus on vajalikud. Programmist toetatud ettevõtmised on enim mõjutanud eesti keele oskust ja kultuuri säilitamist, nende mõju on olnud kõige väiksem tagasipöördumisele ja tagasipöördunute kohanemisele. Mõju-uuringus välja toodud kitsaskohtade ja soovituste põhjal koostab rahvuskaaslaste programmi nõukogu 2016. aasta III kvartaliks oma ettepanekud programmi täiendamiseks, kaasates laiema ringi partnerid nii Eestist kui ka välismaalt.
Väljarände muutuste põhjal saab öelda, et viimaste aastate jooksul on eestlaste kogukonnad läänediasporaas tunduvalt kasvanud, eriti Põhjamaadel, aga ka laiemalt Lääne-Euroopas. Mitmed eesti organisatsioonid on taasavatud Põhja-Ameerikas ja Austraalias. Eriti märkimisväärne on olnud eesti koolide ja lasteaedade kasv: neid on maailmas kokku juba üle 80. Idadiasporaas on seevastu mitmed organisatsioonid oma tegevuse lõpetanud, sest eestluse alleshoidjaid napib.
Rahvuskaaslaste programm on riiklik programm, mille kaudu toetatakse välismaal elavaid eestlasi, pakkudes neile tuge eesti keele oskuse säilitamisel, eesti identiteedi ja kultuuri hoidmisel ning võimalikul tagasipöördumisel Eestisse.

Rohkem infot https://www.hm.ee/et/rahvuskaaslased

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp