Meie ei ole idioodid

2 minutit

Neljapäeval, 12. novembril 2015 kell 20–21 esmaeetris olnud Kuku raadio saates „Juku-Raadio“ võrdsustas professor David Vseviov kõik need, kes Iraanist (kohalikest giididest ajupestuna!) hästi räägivad ja kellele sealsed inimesed meeldivad, nendega, kes samaselt Põhja-Koreasse suhtuksid. Kaudselt samastas ta sellised inimesed nn kasulike idiootidega – lääne intellektuaalidega, kes Stalini ajal Nõukogude Liitu hästi suhtusid ja sellest positiivselt rääkisid-kirjutasid.

Kõik allakirjutanud on viimase kahe aasta jooksul Iraanis reisinud ja kõigi meie põhiliselt positiivsed muljed on väga suures osas ühtelangevad. Seejuures olid reisimisviisid väga erinevad. Üks meist rändas sel iidse kultuuriga äärmiselt külalislahkel maal kolm nädalat koos mõne kaaslasega, kes kodumaal kõik teatriga seotud, kohtudes Teheranis ja Shirazis kohalike teatritegelaste ja muusikutega (need ei olnud sellised, kes keeldudest ajendatuna tellitud palasid esitavad). Teine reisis koos abikaasaga tosinkond päeva Eesti turismifirma Germalo reisigrupi koosseisus, kolmas koos kaasa ja pojaga kolm nädalat metsikult. Ainult turismigrupi liikmed puutusid põhjalikumalt kokku giididega. Nendeks olid kaks suurepäraste teadmistega väga erudeeritud reisijuhti: Eestist TÜ võrdleva usuteaduse doktorant, kes uurib just (äärmus)islamistlikke usuvoole ja on kogu sealtkandi problemaatikaga ülihästi kursis; kohalik giid aga keskealine arvutiinsener, tõeline pärsia kultuuriaristokraat, kelle puhul igasugune võimu nõutud poliitiline propaganda ja ajupesu oli täielikult välistatud.

Arvestades meie pärsia rahvast ja Iraani riigist tekkinud muljete ja arusaamade üllatavalt suurt kattuvust, palume mitte nimetada meietaolisi idiootideks – ei kasulikeks ega kasututeks. Oleme Nõukogude tsensuuri tingimustes harjunud sellega, et oma mõistust ja silmi tuleb usaldada rohkem kui propagandat. Meie kaasaja demoniseeriva propaganda objektiks on aga olnud just Iraan. Seejuures teeme loomulikult vahet ka ühiskonnal ja riigivõimul. Keegi meist ei eita, et selles riigis võib kohata ka palju vastuolulist, arusaamatut ja ebademokraatlikku, kuid panna Iraan ühele pulgale Põhja-Koreaga ei ole liberaalsetele lääne intellektuaalidele kuidagi sobiv.

Aarne Mägi, lavastaja ja näitleja

Olavi Pesti, muuseumitöötaja

Jaak Valge, ajaloolane

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp