Pealelend – Madli Pesti, Vaba Lava kuraator

2 minutit

aa_sirp_15-44_0029__art_r1

Teatrikeskus Vaba Lava kuulutas välja 2016/2017. hooaja kuraatoriprogrammi lavastuste ideekonkursi, mille fookuses on seekord lõimumine ja kohanemine. Taotlusi oodatakse 13. detsembriks (vt www.vabalava.ee). Kuraatoriprogrammi valivad lavastuste ideid Vaba Lava 2016/2017. hooajaks etenduskunstide kuraator Viinist Thomas Frank ning teatriuurija, -kriitik Madli Pesti.

Miks valisite Vaba Lava järgmiseks hooajaks sellised teemad?

Teema fookus koorus täiesti loomulikult välja juba kevadel, kui valmistasime ette oma esimest hooaega, kus soovisime uurida kogukondi ja nende toimimise võimalusi nii teatris kui ka väljaspool seda. Oli selge, et pole võimalik vaadata mööda kõige põletavamast, hõlmavamast küsimuste puntrast meie (ja üldse Euroopa) ühiskonnas: rahvaste ränne ja probleemid, mis sellega kaasnevad. Olime just lõpetamas oma ideede sõnastamist, kui Sirbis ilmus Eero Epneri ja Meelis Oidsalu vestlus „Eesti teater ja pagulased“ (9. X 2015). Epneri täpne diagnoos („Sotsiaalsed sidemed, mis on Eestis traditsiooniliselt nõrgad, on nõrgad ka kultuuris. Meile ei meeldi tegeleda teise inimesega ning ühiskond kui sotsiaalsete sidemete kogum on meile kontseptsioonina endiselt hämar.“) näitas, et oleme õigel teel pakkumaks kunstilist platvormi neisse teemadesse süüvimiseks.

Millises laadis lavastusprojektid on oodatud? Miks konkurss ei laiene seekord välismaa teatritele-truppidele?

Oodatud on igas laadis teatriprojektid. Küll aga võib öelda, et me ei oota intrigeerivaid ideid mitte niivõrd sisseharjutanud truppidelt, vaid konkurss annab võimaluse tulla kokku uutel loominguliselt üllatavatel kooslustel. Eelmisel aastal saabus 201 lavastusideed 35 riigist. Nende seast leiame ka järgmiseks hooajaks piisavalt põnevaid loojaid, keda Eestisse kutsuda. Leidsime, et on vaja kuulutada välja konkurss just Eestis tegutsevatele kunstnikele, seda enam, et avalikud loomingulised konkursid pole siin eriti sagedased ning nagu näitas eelmine aasta, on nii võimalik esile tõusta olulistel, kuid varjus püsinud ideedel.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp